A teljes általa kezelt ingatlanportfólióra megszerezte a BREEAM minősítést a NHOOD Hungary

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 08. 08:17

Teljeskörű ingatlanszolgáltatással foglalkozó vállalatunk, a NHOOD, az elmúlt két évben a teljes általa kezelt ingatlanportfólióra megszerezte a világ egyik legelismertebb nemzetközi zöldépület minősítését, illetve újabb lépéseket tettünk a parkosítás és a biodiverzitás megőrzése érdekében is.  

A Nhood vállalati filozófiájának alapja a People-Planet-Profit hármas pillérének egysége, azaz működésünk során nemcsak a gazdasági hasznot, hanem az emberi tényezőt és bolygónk megóvásának szempontjait is igyekszünk figyelembe venni, törekedve arra, hogy értéknövelő módon fejlesszük a ránk bízott ingatlanportfóliót és tevékenységünkkel hozzájáruljunk az Európai Uniós klímacélok megvalósulásához. 

Ma már számtalan módszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy mérjük, és a mérési eredményekre alapozva évről évre javítsuk az ingatlanok fenntarthatósági teljesítményét. Az egyik ilyen eszköz a BREEAM, a világ legelismertebb önkéntességen alapuló minősítési módszere, amely az épületeket a környezetbarát működés szempontjából vizsgálja, és nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá teszi. A minősítés lehetőséget nyújt arra, hogy az épületeket teljes életciklusuk során lehessen vizsgálni, külön kategóriákban értékelve az újépítésű, a felújított, és a már használatban lévő ingatlanokat. 

2021 nyarán indult az a projekt, amely során az összes, általunk kezelt ingatlant a BREEAM – már megépült épületekre vonatkozó, egységes szempontrendszere alapján felmérettük és mindegyik épületre megszereztük a BREEAM In-Use tanúsítványt. A BREEAM minősítésnek megfelelt (Pass), jó (Good), nagyon jó (Very Good), kiváló (Excellent) és kiemelkedő (Outstanding) fokozatai vannak, annak megfelelően, hogy az épület hány százalékát teljesíti a brit Épületkutató Intézet által megadott fenntarthatósági kritériumoknak. A részletes elemzés többek között az energetika, a hulladékkezelés, a biodiverzitás, a zöld energia és a fenntartható közlekedés területét vizsgálja. A most megszerzett tanúsítványok 3 év múlva felülbírálásra kerülnek, így motiválva minket, hogy még jobb teljesítményre törekedjünk a következő minősítésig rendelkezésre álló időszakban. 

A BREEAM In-Use felmérésekhez kapcsolódóan, CSR csapatunk az elmúlt időszakban az összes, általunk menedzselt kereskedelmi központ zöldfelületeit is felmérette különböző környezetvédelmi kritériumok alapján. Az eredmények kiértékelése után készült egy ökológiai jelentés, amely az adott területek természetvédelmi állapotát, illetve jelenlegi biológiai aktivitását mutatja be, valamint folyamatban van annak az Auchan-nal közös cselekvési tervnek a véglegesítése, amely alapján elindítottuk a zöld területek fejlesztését az élővilág élettereinek támogatásával: az általunk üzemeltetett helyszíneken az Auchan Magyarországgal együttműködve különböző típusú, az egyes madárfajok eltérő igényeit figyelembe vevő odúkat és -etetőket helyeztünk ki. A kezelésünkbe tartozó zöldterületek biológiai sokféleségének megőrzése érdekében ezt a munkát a jövőben is folytatni szeretnénk.  

További nagy volumenú aktivitásunk a 2022 áprilisában indított fásítási projektünk. A Soroksári Bevásárlóközpont területén mintegy 7500 négyzetméteren 87 db őshonos fát ültettünk el, folyamatos locsolással biztosítva a megerősösésüket. Emellett, 200 m2-en 600 db erdészeti földlabdás facsemete elültetésével létrehoztuk Magyarország legnagyobb Miyawaki kiserdejét. Ez az erdő egy nagyon gyors növekedésű, a hagyományos fásításhoz képest 5-szörös CO2 megkötésű, bejárható Zen-kert, Jin-Jang formában ültetve. A fásítási projekt idén parkosítással folytatódik, melynek célja, hogy az esztétikusan kialakított zöld liget a környezetvédelmi szempontok mellett a bevásárlóközpontba érkező vásárlók pihenését is szolgálja. 

A tevékenységekkel kapcsolatban Szemerédi Dóra Diána, CSR és Belső Kommunikációs Vezetőnk a következőket mondta: 

„Büszkék vagyunk rá, hogy a teljes, általunk kezelt portfólió felmérése megtörtént, nagyrészt Good és Very good minősítéseket szerezve az egyes ingatlanok számára. Ez az átfogó elemzés megmutatta számunkra, mely fókuszpontokra kell hangsúlyt helyeznünk, hogy a következő minősítés során még magasabb kategóriába kerülhessünk. További cél, hogy a kezelésünkben lévő ingatlanok nagy felületeit visszazöldítsük a már lebetonozott részek újragondolásával, hiszen olyan helyszíneket szeretnénk üzemeltetni, melyek nemcsak nyüzsgő, sikeres kereskedelmi desztinációk és találkozóhelyek, de a jóléti és fenntarthatósági tényezők szempontjából is kitűnőre vizsgáznak.” 

Kapcsolódó cikkeink