A tél süteménycsúcsot hoz

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 11. 28. 08:00

Õsszel és télen járnak igazán csúcsra a cukrászatok, ilyenkor készülnek és fogynak igazán a sütemények az éttermekben is. Szezonalitásról mégsem lehet igazán beszélni, de az egyik legfontosabb cukrászati alapanyag, a pudingpor fogyásán mégis mérhető az elmozdulás.A Dr. Oetker nagy kiszerelésű termékeit is forgalmazó Martin Braun Kft. nem közvetlenül, hanem nagykereskedőkön keresztül éri el a végfelhasználókat, legyenek azok klasszikus cukrászatok vagy éttermek, szállodák, üzemi konyhák.
– A HoReCa-szektor számára kínált convenience termékeink között – szemben a cukrászatokkal – túlsúlyban vannak az ételek készítéséhez szükséges dehidratált alapanyagok, vagy éppen a fagyasztott félkész termékek – tudtuk meg Turay Istvántól, a Martin Braun cégvezetőjétől.

Koncentrációfüggő méretek
– Természetesen igényes, jó minőségű termékeket forgalmazunk, amelyek a prémium kategóriába tartoznak, áruk a minőséggel arányos. Visszajelzéseink azt mutatják, hogy stratégiánkat helyesen választottuk meg. A jobb minőségű, finomabb késztermékért hajlandók többet fizetni a felhasználók – mondta Turay István.
A háztartások, illetve a profi felhasználók részére készült termékek hasonló összetételűek. Persze némely receptúrában találhatók különbségek a profi piac termelési sajátosságaira adaptálva. Kiszerelésük is attól függően változik, hogy azokat a háziasszonyoknak vagy nagykonyháknak, éttermeknek, szállodáknak kínálják. Az előbbiek értelemszerűen kisebb porciókban kerülnek a boltokba, utóbbiak nagyobb egységekben várják a felhasználást. Utóbbi esetben a csomagolás méretét meghatározza például az alapanyag koncentrációja. Vagyis az, hogy milyen arányban használják fel a késztermékben, a sütéshez-főzéshez.
– Vaníliás cukorból például alapvetően keveset használnak egy-egy sütemény elkészítéséhez, ezért leggyakrabban az egykilós kiszerelést keresik, igaz, van ötkilós kiszerelésünk is. A tésztaporokat, amelyből például pizzatésztát készítenek és egy-egy étel alapját adják, már nagyobb egységekbe csomagoljuk – magyarázta Turay István.

Kevesebb partnerrel nagyobb lefedettség
– Cégünk sütési-főzési segédanyagokat (sütőport, vanillincukrot, pudingporokat), diabetikus termékeket (pudingporokat, édesítőszereket), szójatermékeket és teatablettát kínál nagy kiszerelésben. E termékek mindegyikét forgalmazzuk cukrászatoknak, illetve a HoReCa-szektor más képviselőinek is. Ezenkívül néhány nagy áruházlánc vásárol még tőlünk nagy kiszerelésű termékeket. Az áruházakba általában egy-kettő, az egyéb helyekre 5–20 kilogrammos kiszerelésben kerülnek a termékek. A cukrászatok és azok ellátói általában területi vezetőinken keresztül érnek el bennünket – ismertette Böröczky Judit, az Ed.Haas Hungaria Kft. termékmenedzsere.
A termékmenedzser szerint az ár, a termékszortiment és a kiszállítás, ami fontos ezen a piacon, mert a HoReCa-nak szánt termékek semmiben sem különböznek az otthoni felhasználásra kínáltaktól. A különbség a kiszerelésben van. A nagyfelhasználók 1 kilogrammostól a 17 kilogrammos kiszerelésig, illetve külön megrendelésre 20-30 kilogrammos kiszerelésben kaphatják meg az alapanyagokat. A piac jellemzői közé tartozik, hogy a kisebb (1-2 kilós) kiszerelések mennyisége az elmúlt években (2005-től), ha csak kismértékben is, de emelkedett.
Az alapanyagok felhasználására jellemző szezonalitás – például a téli–nyári időszak közötti különbségekre, illetve az év vége, karácsony közeledte – elsősorban a pudingokra jellemző. A húsvéti és karácsonyi szezonban mindig megnő a kereslet a pudingporok iránt. A cukrászatok területén nem igazán beszélhetünk szezonalitásról, azonban a kiszállítások alapján elmondható, hogy a nyár kevésbé fontos időszak ebben a szektorban.
– A HoReCa-piacra, mivel az elég zárt, nehéz bejutni. Fontos a minőség, azonban az ár itt is, mint mindenhol, kezdi háttérbe szorítani a minőséget. Az elmúlt években jellemző volt, hogy a korábbi cukrászati beszállítók, nagykereskedők vagy betagozódtak egy láncba, vagy megszűntek. Tehát a piac koncentrálódott, kevesebb a partner, akik azonban több céget is elláthatnak – összegezte Böröczky Judit.
PNO

Kapcsolódó cikkeink