A tejtermékek nyomták felfelé az élelmiszerárakat

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 03. 15. 11:25

Növekedett a globális élelmiszerkosár ára februárban: a FAO élelmiszerár-index 1,7%-os emelkedés után 167,5 ponton állt meg.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének indexe hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Bár 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken, még mindig 2,3%-kal alulmúlja a tavaly ilyenkori szintjét.

Ezen belül a kukorica magasabb jegyzése miatt a gabonaárak mérsékelten emel­kedtek.

A növényi olajoknál már lényegesebb (1,8%-os) drágulást tapasztalhattunk, főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése miatt.

A húsfélék óvatosan, de szintén drágultak, ami mögött a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése áll.

Sokkal jelentősebben, januárhoz képest közel 6%-kal erősödött a tejtermékek árindexe, a sovány és teljes tejpor, illetve a sajtok által hajtva. Szintén szerepet játszott ebben a vajtermelés szezonális vissza­esése.

A cukorár 1,2%-kal nőtt januárhoz képest, tükrözve az egyes fontos cukortermelő országok negatív termelési kilátásait.

A legújabb FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben alacsonyabb előrejelzést láthatunk a globális gabonatermelésre (2609 millió tonna). Az Egyesült Államok kukoricatermelése nagy mértékben hozzájárult a becsült érték 2,8 millió tonnával való csökkentéséhez.

A gabonák kereskedelmi volumene szintén alacsonyabb lehet, főleg a búzáé (800 000 tonna), köszönhetően a kereslet megcsappanásának egyes ázsiai és dél-amerikai országokban.

Az első előrejelzés az idei búzatermelésre:

Miközben az őszi búza nagy része az északi féltekén még téli álmát alussza, a FAO előállt az első becsléssel a 2019-es gabonatermelésre. A 757 millió tonna becsült érték várhatóan 4%-kal lesz magasabb a tavalyinál, valamelyest elmaradva a 2017-es rekordtól. //

Kapcsolódó cikkeink