A tejtermékek nyomták felfelé az élelmiszerárakat
Növekedett a globális élelmiszerkosár ára februárban: a FAO élelmiszerár-index 1,7%-os emelkedés után 167,5 ponton állt meg.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének indexe hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Bár 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken, még mindig 2,3%-kal alulmúlja a tavaly ilyenkori szintjét.
Ezen belül a kukorica magasabb jegyzése miatt a gabonaárak mérsékelten emelkedtek.
A növényi olajoknál már lényegesebb (1,8%-os) drágulást tapasztalhattunk, főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése miatt.
A húsfélék óvatosan, de szintén drágultak, ami mögött a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése áll.
Sokkal jelentősebben, januárhoz képest közel 6%-kal erősödött a tejtermékek árindexe, a sovány és teljes tejpor, illetve a sajtok által hajtva. Szintén szerepet játszott ebben a vajtermelés szezonális visszaesése.
A cukorár 1,2%-kal nőtt januárhoz képest, tükrözve az egyes fontos cukortermelő országok negatív termelési kilátásait.
A legújabb FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben alacsonyabb előrejelzést láthatunk a globális gabonatermelésre (2609 millió tonna). Az Egyesült Államok kukoricatermelése nagy mértékben hozzájárult a becsült érték 2,8 millió tonnával való csökkentéséhez.
A gabonák kereskedelmi volumene szintén alacsonyabb lehet, főleg a búzáé (800 000 tonna), köszönhetően a kereslet megcsappanásának egyes ázsiai és dél-amerikai országokban.
Az első előrejelzés az idei búzatermelésre:
Miközben az őszi búza nagy része az északi féltekén még téli álmát alussza, a FAO előállt az első becsléssel a 2019-es gabonatermelésre. A 757 millió tonna becsült érték várhatóan 4%-kal lesz magasabb a tavalyinál, valamelyest elmaradva a 2017-es rekordtól. //
Kapcsolódó cikkeink
Több együttműködést sürget a banánágazatban az ENSZ FAO
A Negyedik Banán Világfórum résztvevői megvitatják a főbb kihívásokat, mint…
Tovább olvasom >Januárban ismét csökkent a FAO élelmiszerár-indexe, élen a búza és a kukorica árakkal
Januárban tovább csökkent – még ha kis mértékben is – …
Tovább olvasom >A magyarok nem igazán édesszájúak nemzetközi viszonylatban
Az európai és közép-ázsiai országokban jelentős eltérések tapasztalhatók az egy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyengébb a vásárlóerő nálunk, mint a régióban
A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül…
Tovább olvasom >Gyűlölik a „dinamikus árazást” a fogyasztók
Az elmúlt időszakban az ügyfeleknek új fogalommal kellett megismerkedniük: a…
Tovább olvasom >NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény
A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény…
Tovább olvasom >