A tejtermékek nyomták felfelé az élelmiszerárakat
Növekedett a globális élelmiszerkosár ára februárban: a FAO élelmiszerár-index 1,7%-os emelkedés után 167,5 ponton állt meg.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének indexe hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Bár 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken, még mindig 2,3%-kal alulmúlja a tavaly ilyenkori szintjét.
Ezen belül a kukorica magasabb jegyzése miatt a gabonaárak mérsékelten emelkedtek.
A növényi olajoknál már lényegesebb (1,8%-os) drágulást tapasztalhattunk, főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése miatt.
A húsfélék óvatosan, de szintén drágultak, ami mögött a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése áll.
Sokkal jelentősebben, januárhoz képest közel 6%-kal erősödött a tejtermékek árindexe, a sovány és teljes tejpor, illetve a sajtok által hajtva. Szintén szerepet játszott ebben a vajtermelés szezonális visszaesése.
A cukorár 1,2%-kal nőtt januárhoz képest, tükrözve az egyes fontos cukortermelő országok negatív termelési kilátásait.
A legújabb FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben alacsonyabb előrejelzést láthatunk a globális gabonatermelésre (2609 millió tonna). Az Egyesült Államok kukoricatermelése nagy mértékben hozzájárult a becsült érték 2,8 millió tonnával való csökkentéséhez.
A gabonák kereskedelmi volumene szintén alacsonyabb lehet, főleg a búzáé (800 000 tonna), köszönhetően a kereslet megcsappanásának egyes ázsiai és dél-amerikai országokban.
Az első előrejelzés az idei búzatermelésre:
Miközben az őszi búza nagy része az északi féltekén még téli álmát alussza, a FAO előállt az első becsléssel a 2019-es gabonatermelésre. A 757 millió tonna becsült érték várhatóan 4%-kal lesz magasabb a tavalyinál, valamelyest elmaradva a 2017-es rekordtól. //
Kapcsolódó cikkeink
Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >Klímaváltozás-kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
A klímaváltozással kapcsolatos, különböző tudományterületeken folyó kutatásokat összefogó csoport alakult…
Tovább olvasom >További cikkeink
Flórián László irányítja áprilistól a Praktikert
Új ügyvezető igazgató irányítja 2025. áprilisától a magyar tulajdonú, országos…
Tovább olvasom >A szolgáltatások drágulása hajtja az inflációt – nem az élelmiszerek
Bár a közbeszédben és a kormányzati intézkedések fókuszában továbbra is…
Tovább olvasom >MLBKT: márciusban további fellendülést jelez a BMI
A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 51,2 – közölte…
Tovább olvasom >