A technikai szünet nem jelenti a nyitva tartás módosítását

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 13. 00:01

A nyitvatartási idő alkalomszerű megszakítása nem tekinthető a nyitva tartás módosításának, ezért külön bejelentést nem igényel – mutatott rá a Legfelsőbb Bíróság.

Az ügy felperese egy éjjel-nappal nyitva tartó nagyáruházban működő postán akart a késő esti órákban hivatalos, határidős küldeményeket feladni, ám az áruház bejáratánál tábla jelezte, hogy technikai okokból – a pénztárgépek átállítása miatt – zárva tartanak. A kuncsaft szabálysértési, fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezett, kifogásolván, hogy a zárva tartásról csak a helyszínen értesülhetett.
Az ügy végül a Legfelsőbb Bíróságot is megjárta. A legfőbb bírói fórum kifejtette: az üzlet nyitvatartási idejét a törvény figyelembevételével a kereskedő állapítja meg, és köteles azt bejelenteni az illetékes jegyzőnek. Bejelentési kötelezettség terheli akkor is, ha a nyitva tartást módosítja. Az adott ügyben az volt a vizsgálat tárgya: a nyitvatartási idő megváltoztatásának tekinthető-e az üzlet egyszeri, néhány órás, technikai okból történő bezárása. A Legfelsőbb Bíróság egyértelmű nemmel válaszolt. A változást csak akkor kell bejelenteni, ha ezt követően a nyitva tartás folyamatosan eltér a korábbitól, nem csupán néhány órára vonatkozik – írja a Világgazdaság Online.


Kapcsolódó cikkeink