A tavalyinál valamivel többet kell fizetnünk az őszibarackért
Az Eurostat adatai szerint az őszibarack és nektarin termése 2022-ben 21,8 ezer tonnára (+90 százalék) nőtt. Az Agrárközgazdasági Intézet Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról című kiadványa szerint az őszibarack szedése 2023. július 16-án 31,3 százalékon állt, a termésátlag 5,6 tonna/hektár körül alakult, ami 15 százalékkal több a tavalyi hektáronkénti termésnél.

(Fotó: Pixabay)
A KSH adatai szerint Magyarország őszibarack- és nektarin-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2022-ben: a behozatal 11,4 ezer tonna, a kivitel 1,23 ezer tonna. Az idei év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest 25 százalékkal kevesebb (559,1 tonna) nektarin és őszibarack érkezett az országba. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az őszibarack termelői ára 10 százalékkal (766 forint/kilogramm) volt magasabb 2023 25–32. hetében, mint egy évvel korábban. Az importból származó őszibarack nagykereskedelmi ára (1371 forint/kilogramm) 3 százalékkal emelkedett 2023 17–32. hetén az előző év azonos időszakához képest.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Változás a növényvédő szerek piacán
A felhasználható hatóanyagok száma egyre jobban szűkül, azonban 2 egyszerű…
Tovább olvasom >KSH: júniusban 978 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
Júniusban 978 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet; a kivitel…
Tovább olvasom >Az élelmiszer-szuverenitás nemzetbiztonsági kérdés
Az elmúlt évek kihívásai világszerte megmutatták, hogy a jó minőségű…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: Átlátszó szőnyeg alá söpri az inflációt az árrésstop
A lakosság háromnegyede szerint emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és ebben…
Tovább olvasom >Védelmet kapnak a húskészítmények elnevezései – irányt mutat az Európai Bizottság új javaslata
Újabb lépést tesz az átláthatóbb és tisztességesebb élelmiszerpiac irányába az…
Tovább olvasom >Dübörög a dinnyeszezon, elindult a kampány
Idén is elindult a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsének, a hazai…
Tovább olvasom >