A tavalyinál kevesebb a kukoricatermés Zalában

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 12. 12:50

Idén több mint egy tonnával kevesebb a kukorica hektáronkénti termésátlaga Zala megyében, mint az elmúlt években – közölte Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője szerdán az MTI-vel.

Az 57.775 hektáros terület felén végeztek eddig a kukorica betakarításával. Az elmúlt években a hektáronkénti hozam Zala megyében elérte a 6,5-7 tonnát, idén viszont a csapadékhiány miatt átlagosan mindössze 5,4 tonna termett csak hektáronként. A növény víztartalma viszont 20 százalék alatti, ami viszonylag kedvező.
A termést ősz elején tonnánként 50 ezer forintért is el tudták adni, jelenleg 44-46 ezer forintos áron lehet értékesíteni a kukoricát.
A közel 4.220 hektáron vetett napraforgót már learatták, a hektáronkénti termésátlag 2,37 tonna volt, ami Zala megyében közepes hozamnak számít. Mintegy 1.630 hektáron, 2,2 tonnás termésátlaggal betakarították már a szóját is.

A vetésforgó miatt sok gazda úgy döntött, hogy csak a kukorica betakarítása után kezdik el vetni az őszi búzát; a 26.700 hektárnyi területből 2 ezer hektáron került eddig földbe a mag. A őszi árpa 50 százalékát vetették el, a tervek szerint 4 ezer hektár lesz a vetésterület.
Idén a csapadékhiány miatt kevesebb terményt tudtak betakarítani, mint az elmúlt években. Az őszi vetések – ahol időben tudtak vetni, és elegendő csapadékot esett – állománya jó.
Szeptemberben átlagosan 40 milliméter, októberben pedig 17-25 milliméter közötti csapadék esett Zalában. A megyében egyébként 700-750 milliméter az évi átlagos csapadék mennyiség; így a számítások szerint szeptember végéig 514 milliméternek kellett volna esnie, de idén ennél 200 milliméterrel kevesebb volt a csapadékmennyiség. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink