A tavalyinál jobb szezont várnak az utazási irodák

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 10. 13:48

A tavalyinál valamivel jobb nyári szezont várnak az utazási irodák, az utazók szempontjából a sláger továbbra is a tengerpart, a fő döntési szempont az ár, a nagy vesztes pedig Észak-Afrika. A válság miatt koncentrálódott a piac, és a korábbinál óvatosabban terveznek az utazásszervezők.

A jövő héten kezdődő tanítási szünettel beindul a nyári utazások szezonja is, a lapunk által megkérdezett utazási irodák szerint az idei nyár valamivel jobb lehet a tavalyinál. „Kimondottan erős volt az idén az előfoglalási időszak, vagyis folytatódott a korábbi évek tendenciája, egyre többen élnek az előfoglalási kedvezmények és a széles választék nyújtotta lehetőségekkel. A nyári szezon egészére vonatkozóan enyhe piaci növekedést prognosztizálunk” – mondta lapunknak Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője. Tapasztalataik szerint a dráguló üzemanyag ugyan emeli az árakat, de úgy tűnik, hogy ez nem jár a kereslet csökkenésével, ugyanis az áremelkedés mértéke a teljes részvételi díjra vetítve nem jelentős.

„A tavalyinál 25-30 százalékkal több foglalásunk érkezett az idén a március 31-ig tartó előfoglalási időszak alatt, ez annak is köszönhető, hogy az észak-afrikai zavargások miatt azon országok felé helyeződött át az utazók érdeklődése, például Görögország, Spanyolország és Horvátország, amelyekben mi hagyományosan erősek vagyunk” – számolt be a tapasztalataikról Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai igazgatója. Hozzátette: a bővülésben közrejátszott az is, hogy látványos előfoglalási akcióval jelentek meg, valamint az is igaz, hogy a tavalyi csődök és bezárások miatt jelen pillanatban kevesebb a szereplő a piacon – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink