A szürke 30 árnyalata – Badacsonyi borkóstoló Budapesten
A badacsonyi borvidék szinte összes termelője, több mint 30 borász kínálja személyesen mintegy 150 féle borát A szürke 30 árnyalata címmel meghirdetett kóstolón szerdán a budapesti New York Palotában.
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett bemutató kiemelt fajtája a szürkebarát, amelyet minden kiállítónál kóstolhatnak majd a látogatók, de kiemelt szerepet kap az őshonos badacsonyi szőlőfajta, a kéknyelű is – tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
Laposa Bence borász kiemelte: a rendezvényen szinte az összes olyan badacsonyi termelő jelen lesz, aki bort palackoz, így ez az egyetlen olyan bemutatkozás az országban, ahol egy borvidék gyakorlatilag összes termelőjének borai egy helyszínen kóstolhatók.
Badacsonynak három emblematikus fajtája van: az első mindenképpen a kéknyelű, amely a tavalyi kóstoló kiemelt fajtája volt, idén ez a szürkebarát, jövőre pedig a tervek szerint az olaszrizling lesz a középpontban – árulta el.
Mint a borász emlékeztetett, a szürkebarát rendkívül sokarcú fehér szőlőfajta, amelyből azonban némi héjon áztatással – erősebb színanyagainak köszönhetően – csaknem rozészínű bort is lehet készíteni, míg a késői szüretelésű tételek színe aranyba hajlik.
Laposa Bence szerint borstílus szempontjából is nehéz fajta a szürkebarát. „Egyrészt a múlt rendszerben a badacsonyi szürkebarát volt a félédes bor, ez mérhetetlen károkat okozott. De ezzel együtt még a száraz szürkebarát-kép sem alakult ki teljesen: Badacsonyban is erősödik a pinot grigiós vonal, amely közepes testű, élénk illatokkal, intenzív zamatokkal rendelkező szürkebarátokat jelent, míg a helyi hagyományokra a későbbi szüretelésű, fahordós érlelésű, nagytestű, hömpölygős, lágyabb karakterű szürkebarátok jellemzők” – mutatott rá.
Mint hozzátette, potenciálja szerint a fajta az arany középutat jelentheti a badacsonyi termelők kínálatában és sokoldalú párosíthatóságának köszönhetően igazi „gasztroborrá” válhat.
Laposa Bence elmondta, hogy a szürkebarátok mellett a teljes repertoár kóstolható szerdán a Badacsonyhoz köthető szőlőkből: a kéknyelűn és az olaszrizlingen túl például a nemzetközi szinten is komoly eredményeket hozó rajnai rizling, de lesz budai zöld, rózsakő, bakator, zeusz és számtalan más fajta is.
A szerdai rendezvényre a www.kostolo.badacsony.com honlapon vásárolhatók jegyek 3900 forintért, kizárólag elővételben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Trade magazin idén is megkérdezi az Olvasói véleményét a karácsonyi tv-reklámokról! Szavazzon Ön is!
A közönségszavazás 2024. december 12. és 19. között zajlik. 🎁…
Tovább olvasom >FRUIT LOGISTICA 2025: Számos innovációval várja az érdeklődőket a kiállítás
A nemzetközi gyümölcs- és zöldségkereskedelem képviselői 2025-ben ismét Berlinben találkoznak.…
Tovább olvasom >EuroCIS 2025: Komoly érdeklődés mutatkozik a kiskereskedelmi technológia szakvására iránt
Az Amazon és a TikTok nemrég egy olyan megállapodást kötött,…
Tovább olvasom >