Népszerűbbek a természetes édesítőszerek
Táplálkozástudományi és egészségügyi szakértők nemzetközi csoportja információs fórumot tartott a sztíviáról a Globális Sztívia Intézet (GSI) és a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) XX. Éves Nemzetközi Táplálkozástudományi Kongresszusán Spanyolországban. A sztíviát évszázadok óta fogyasztják természetes eredetű édesítőszerként. Ma már a nagy tisztaságú sztívialevél kivonatot használja az élelmiszeripar, élelmiszerekben és italokban egyaránt megtalálható szerte a világon.
A sztívia növény Dél-Amerikából származik, ahol több mint 200 évvel ezelőtt először az őslakosok fogyasztották, akik a növény leveleit használták italok édesítésére, vagy egyszerűen csak édes íze miatt rágták a leveleket. Ma a sztívia világszerte több ezer élelmiszerben és italban lelhető fel. A sztívia növény levelei természetes módon édesek. Nagy tisztaságú sztívia kivonat előállításához a növényben található édes anyagokat oly módon nyerik ki, hogy a szárított leveleket vízbe (vagy pl. teába) áztatják, majd a legjobb ízű édes összetevőket – a szteviol-glikozidokat – kiválasztják és tisztítják. A nagy tisztaságú sztívialevél kivonat az élelmiszerek és italok széles skálájában megtalálható. Természetes eredeti íze segít a kalóriabevitel csökkentésében, mert a cukorhoz hasonló édes ízt ad.
A kongresszuson beszámoltak a legfrissebb kutatási eredményekről, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszereket – pl. sztíviát – fogyasztó személyek általában kiegyensúlyozottabb étrenden élnek.
„Az emberek egyre inkább keresik a módját a bevitt kalóriák csökkentésének. A sztívia kiválóan alkalmazható azok számára, akik energia-egyensúlyukat javítani szeretnék, ugyanakkor nem akarnak, vagy nem tudnak lemondani az édes ízről. A sztívia természetes eredetű lehetőséget kínál, amely az egész család számára biztonságos választás” – magyarázta Dr. Ashwell, a GSI tudományos tanácsadója.
A sztívia előnyei a következők:
• Kalóriamentes
• Természetes forrásból származik
• Fenntartható termesztés és termelés
• Glikémiás index értéke nulla; diabéteszes betegek számára ideális
• Gyermekek is fogyaszthatják
• Főzéshez is felhasználható
• Élelmiszerek és italok széles skálájánál alkalmazható édesítésre
A nagy tisztaságú sztívialevél kivonat használatát az Európai Unióban 2011 novemberében engedélyezték. A sztívialevél kivonat az első természetes forrásból származó kalóriamentes édesítőszer, amit bárki fogyaszthat. Tavaly világviszonylatban a sztíviával édesített élelmiszerek és italok több mint fele Európából származott. Egy nemrégiben az Egyesült Királyságban készült tanulmány szerint a tudatos fogyasztók 43%-a pozitív tapasztalatokról számolt be a sztíviával kapcsolatban (2013. márciusi EK Fogyasztói felmérés, GSI). A fogyasztók a sztívia természetes forrásból származó édes ízét számos élelmiszerben és italban – üdítőitalokban, gyümölcslevekben, ízesített vízben, édességekben, joghurtokban és egyéb tejtermékekben, illetve asztali édesítőszerekben – felfedezhetik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >