Népszerűbbek a természetes édesítőszerek

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 18. 09:31

Táplálkozástudományi és egészségügyi szakértők nemzetközi csoportja információs fórumot tartott a sztíviáról a Globális Sztívia Intézet (GSI) és a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) XX. Éves Nemzetközi Táplálkozástudományi Kongresszusán Spanyolországban. A sztíviát évszázadok óta fogyasztják természetes eredetű édesítőszerként. Ma már a nagy tisztaságú sztívialevél kivonatot használja az élelmiszeripar, élelmiszerekben és italokban egyaránt megtalálható szerte a világon.

Sztivia foto

A sztívia növény Dél-Amerikából származik, ahol több mint 200 évvel ezelőtt először az őslakosok fogyasztották, akik a növény leveleit használták italok édesítésére, vagy egyszerűen csak édes íze miatt rágták a leveleket. Ma a sztívia világszerte több ezer élelmiszerben és italban lelhető fel. A sztívia növény levelei természetes módon édesek. Nagy tisztaságú sztívia kivonat előállításához a növényben található édes anyagokat oly módon nyerik ki, hogy a szárított leveleket vízbe (vagy pl. teába) áztatják, majd a legjobb ízű édes összetevőket – a szteviol-glikozidokat – kiválasztják és tisztítják. A nagy tisztaságú sztívialevél kivonat az élelmiszerek és italok széles skálájában megtalálható. Természetes eredeti íze segít a kalóriabevitel csökkentésében, mert a cukorhoz hasonló édes ízt ad.
A kongresszuson beszámoltak a legfrissebb kutatási eredményekről, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszereket – pl. sztíviát – fogyasztó személyek általában kiegyensúlyozottabb étrenden élnek.
„Az emberek egyre inkább keresik a módját a bevitt kalóriák csökkentésének. A sztívia kiválóan alkalmazható azok számára, akik energia-egyensúlyukat javítani szeretnék, ugyanakkor nem akarnak, vagy nem tudnak lemondani az édes ízről. A sztívia természetes eredetű lehetőséget kínál, amely az egész család számára biztonságos választás” – magyarázta Dr. Ashwell, a GSI tudományos tanácsadója.
A sztívia előnyei a következők:
• Kalóriamentes
• Természetes forrásból származik
• Fenntartható termesztés és termelés
• Glikémiás index értéke nulla; diabéteszes betegek számára ideális
• Gyermekek is fogyaszthatják
• Főzéshez is felhasználható
• Élelmiszerek és italok széles skálájánál alkalmazható édesítésre

A nagy tisztaságú sztívialevél kivonat használatát az Európai Unióban 2011 novemberében engedélyezték. A sztívialevél kivonat az első természetes forrásból származó kalóriamentes édesítőszer, amit bárki fogyaszthat. Tavaly világviszonylatban a sztíviával édesített élelmiszerek és italok több mint fele Európából származott. Egy nemrégiben az Egyesült Királyságban készült tanulmány szerint a tudatos fogyasztók 43%-a pozitív tapasztalatokról számolt be a sztíviával kapcsolatban (2013. márciusi EK Fogyasztói felmérés, GSI). A fogyasztók a sztívia természetes forrásból származó édes ízét számos élelmiszerben és italban – üdítőitalokban, gyümölcslevekben, ízesített vízben, édességekben, joghurtokban és egyéb tejtermékekben, illetve asztali édesítőszerekben – felfedezhetik.

Kapcsolódó cikkeink