A sztárborász személye miatt robbant ekkorát a glicerines borok ügye

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 21. 00:00

A közelmúltban pattant ki a botrány, hogy Vincze Béla, a 2005-ös Év borásza utólag glicerinnel javította a borok minőségét. A vizsgálat egyelőre nem zárult le, de elképzelhető, hogy később visszaveszik majd a címet az egri borásztól.

"Attól eltekintve, hogy Vincze Bélával történt, ez egy pitiáner ügy" – nyilatkozta az mfor.hu kérdésére Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Szerinte ennél sokkal súlyosabb vétségeket is feltártak már, csak ott nem a négy évvel ezelőtti Év borásza volt az érintett.
A HNT főtitkára kiemelte, hogy a fogyasztók nem károsodtak, hiszen a glicerin egészségre ártalmatlan.
Az mfor.hu kérdésére Horváth Csaba elmondta: az ügynek nem igazán volt külföldi visszhangja, így attól sem kell különösebben tartani, hogy a jövőben megbélyegeznék a magyar borokat határainkon túl. "Csak az idén tudomásom szerint 12 borászatot zárattak be, ez is azt mutatja, hogy nem egyedi esetről van szó" – hangsúlyozta a főtitkár.
Mivel a vizsgálat hivatalosan még nem zárult le, egyelőre azt sem lehet tudni, milyen következményei lesznek annak, ha beigazolódik a hamisítás. "Az eljárás után a Magyar Bor Akadémia minden bizonnyal meg fogja hozni a döntést, az is elképzelhető, hogy Vincze Bélától elveszik a 2005-ös Év borásza címet" – vázolta fel a HNT szakembere. Emellett hasonló esetekben az adott hegyközség – jelen esetben az egri – három évre eltilthatja a borászt az "egri" márkanév használatától – írja az mfor.hu.
Kapcsolódó cikkeink