A szószok és a gyerekek zöldségfogyasztása
A gyerekek titkán rajonganak a zöldségekért, ám ha ketchupba vagy sajtszószba mártogatva kapják, szívesebben fogyasszák el őket, sőt később ezek nélkül is elfogadják az egészséges falatokat – olvastuk a natursztiget.com-on. A trükköt világszerte alkalmazzák ugyan a kétségbeesett szülők, de most már tudományos bizonyíték is rendelkezésre áll a hatékonyságát illetően.
Az Arizonai Állami Egyetemen végzett kutatások eredményei szerint azok a gyerekek, akik krémsajttal együtt ismerték meg például a kelbimbót, nagyobb valószínűséggel ették meg, s nyilatkoztak később úgy, hogy ízlett nekik, mint a zöldséget natúr formában kapó társaiknak.
A tanulmányhoz 29 három és öt év közötti gyermek szülei töltöttek ki kérdőíveket a csöppségek véleményéről 11 zöldségre vonatkozóan. Sokan közülük még nem kóstolták a karfiolt és a kelbimbót, ezért a tudósok ezeket választották a kísérlet során.
A gyerekek tehát karfiolt vagy kelbimbót kaptak napi egyszer egy héten át, és öt-hatfős csoportokban ettek, amelyeket egy kutató vagy tanár vezetett. Minden zöldséget megfőztek, mielőtt magában, édesítetlen krémsajttal vagy édesített krémsajttal tálalták. A hozzászoktatási folyamat után mindannyian magában kapták a zöldségeket a csemeték.
A mártás nélküli csoport kevesebb, mint ötöde szerette meg az adott zöldséget, míg a többiek kétötöde.
Egy korábbi kutatás szerint a gyerekeknek 8-10 alkalommal kell találkozniuk egy új étellel, mielőtt hozzászoknak az ízéhez, így el tudják dönteni, kedvelik-e. A mostani tanulmány szerzői szerint a stratégia nemcsak karfiol és kelbimbó esetén működhet, hanem gyakorlatilag bármilyen élelmiszernél.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >