A szőlőkben javában metszenek

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 11. 11:31

A kiskertekben csak enyhébb időben kezdenek metszeni, viszont a nagyobb szőlőparcellákon télen is folyamatosan ment a munka. A keményebb fagyok kivételével az elmúlt hetekben folyamatosan dolgoztak.

szolo

Egyelőre a tél kegyes volt a szőlőhöz, de az idei termés mennyiségét és minőségét még senki nem meri jósolni, de a borászok elégedettek lehetnek, hiszen a tavalyi, mintegy hárommillió hektóliteres termés gondozása elég munkát ad.

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt, mennyisége hat százalékkal csökkent, értéke 19 százalékkal javult 2015. január–október időszakában az előző évihez képest.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet összeállításából az is kiderül, hogy Magyarország borexportja két százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ugyanakkor az előző év hasonló időszakához viszonyítva, értékben három százalékkal emelkedett 2015 első tíz hónapjában. A külpiaci értékesítés nagyobb hányadát (61 százalék) a lédig borok tették ki, részarányuk négy százalékponttal nőtt az előző évihez képest. A palackos borok kiszállításakét százalékkal, a lédig boroké egy százalékkal mérséklődött a vizsgált időszakban. Magyarország lédigbor-kivitelének 37 százaléka Németországba, 29 százaléka Csehországba, 12 százaléka Szlovákiába irányult. A palackos borok 22 százalékát Csehországba, 20 százalékát az Egyesült Királyságba, és 18 százalékát pedig Szlovákiába szállítottuk.

A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak keresettebbek, a kivitelen belüli részarányuk 80 százalék volt, 1 százalékponttal nőtt egy év alatt. Magyarország borimportja 2015. január–október időszakában több mint a felére csökkent (–54 százalék) az előző év azonos időszakához képest. Az import 78 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A palackozott borok behozatala 7 százalékkal, a lédig boroké 60 százalékkal esett. A lédig borok 90 százaléka Olaszországból, 12 százaléka Spanyolországból érkezett hazánkba. A palackos borok 47 százaléka Németországból származott, ugyanakkor 23 százalékkal nagyobb mennyiséget vásároltunk Olaszországból és 12 százalékkal Spanyolországból is. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke 29 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. Ezen belül a palackos borok importjának értéke 8 százalékkal, a lédig boroké 47 százalékkal esett. Magyarország pezsgő-külkereskedelmi egyenlege mind mennyiségben, mind értékben negatív volt 2015. január–október között. A pezsgőexport nyolc százalékkal csökkent, ugyanakkor értékben nem változott 2015 első tíz hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb pezsgőt Svédországba (30 százalék) és Észtországba (24 százalék) szállítottuk. Az import mennyisége 22 százalékkal, értéke 16 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A pezsgő 81 százalékát Olaszországból, 13 százalékát Németországból vásároltuk. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink