A szőlő sok szempontból jól járt az aszállyal
A 2022-es év a mezőgazdaság számára komoly kihívást jelent az aszály miatt. A hazai szőlőtermelők azonban pozitív hatásokról is beszámoltak.

Egyelőre nem kizárt, hogy kiemelkedő minőségű lesz az idei szőlőtermés. (Fotó: Pixabay)
A szántóföldi növénykultúrákban komoly kárt okoztak az idei hőhullámok és a csökkenő vízmennyiség, ez a gabonahozamokon is tetten érhető. A szőlő azonban más ebből a szempontból, hiszen ennek a gyümölcsnek jót tesz a meleg. Igaz, még 1-1,5 hónap van a szüretig, így bármi megtörténhet.
A hazai szőlőtermesztők optimistán vágtak bele az idei szezonba, hiszen nem voltak komolyabb fagyok tavasszal, és az év elején átélt csapadékszegény hónapok sem okoztak kárt az ültetvényekben. Az aszály azonban átírta a forgatókönyvet, hiszen a meleg hatására a szőlőszemek a megszokottól eltérően fejlődnek. Igaz viszont az is, hogy a hőhullámok hatására az egyes kártevők és kórokozók is elkerülték a tőkéket, így sokkal kevesebb vegyszert kellett használniuk a szőlősgazdáknak, akik azt is elárulták, miként látják az idei évet.
Kapcsolódó cikkeink
Forró a helyzet a legelőn – hőstressz kutatások a legeltetett húsmarhatartásban
A nyári aszály a növénytermesztés mellett az állatartókat is komoly…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: nagy szükség lenne további csapadékra
Bár múlt héten a júniusi rendkívüli szárazság után számottevő csapadék…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >