A szőlő sok szempontból jól járt az aszállyal
A 2022-es év a mezőgazdaság számára komoly kihívást jelent az aszály miatt. A hazai szőlőtermelők azonban pozitív hatásokról is beszámoltak.

Egyelőre nem kizárt, hogy kiemelkedő minőségű lesz az idei szőlőtermés. (Fotó: Pixabay)
A szántóföldi növénykultúrákban komoly kárt okoztak az idei hőhullámok és a csökkenő vízmennyiség, ez a gabonahozamokon is tetten érhető. A szőlő azonban más ebből a szempontból, hiszen ennek a gyümölcsnek jót tesz a meleg. Igaz, még 1-1,5 hónap van a szüretig, így bármi megtörténhet.
A hazai szőlőtermesztők optimistán vágtak bele az idei szezonba, hiszen nem voltak komolyabb fagyok tavasszal, és az év elején átélt csapadékszegény hónapok sem okoztak kárt az ültetvényekben. Az aszály azonban átírta a forgatókönyvet, hiszen a meleg hatására a szőlőszemek a megszokottól eltérően fejlődnek. Igaz viszont az is, hogy a hőhullámok hatására az egyes kártevők és kórokozók is elkerülték a tőkéket, így sokkal kevesebb vegyszert kellett használniuk a szőlősgazdáknak, akik azt is elárulták, miként látják az idei évet.
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: tovább súlyosbodik az aszály
Az Alföldön a mezőgazdasági aszály tovább fokozódott az elmúlt egy…
Tovább olvasom >Az aszály miatt alacsony a kalászosok terméshozama Békés vármegyében
Elkezdődött az aratás Békés vármegyében, az aszály miatt a kalászosok…
Tovább olvasom >Jelentősen fog javulni az ország vízmegtartó képessége
A már jelenleg is futó és tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fitch: élénkülő világgazdaság a vámháborús enyhülés nyomán – Kína és az USA húzhatja a növekedést
A vártnál erősebb gazdasági teljesítményre számít 2025-ben a Fitch Ratings:…
Tovább olvasom >A dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökken
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >