A szőlő sok szempontból jól járt az aszállyal
A 2022-es év a mezőgazdaság számára komoly kihívást jelent az aszály miatt. A hazai szőlőtermelők azonban pozitív hatásokról is beszámoltak.
A szántóföldi növénykultúrákban komoly kárt okoztak az idei hőhullámok és a csökkenő vízmennyiség, ez a gabonahozamokon is tetten érhető. A szőlő azonban más ebből a szempontból, hiszen ennek a gyümölcsnek jót tesz a meleg. Igaz, még 1-1,5 hónap van a szüretig, így bármi megtörténhet.
A hazai szőlőtermesztők optimistán vágtak bele az idei szezonba, hiszen nem voltak komolyabb fagyok tavasszal, és az év elején átélt csapadékszegény hónapok sem okoztak kárt az ültetvényekben. Az aszály azonban átírta a forgatókönyvet, hiszen a meleg hatására a szőlőszemek a megszokottól eltérően fejlődnek. Igaz viszont az is, hogy a hőhullámok hatására az egyes kártevők és kórokozók is elkerülték a tőkéket, így sokkal kevesebb vegyszert kellett használniuk a szőlősgazdáknak, akik azt is elárulták, miként látják az idei évet.
Kapcsolódó cikkeink
AM: végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Számos termék drágulása várható az aszály miatt
Az idei aszályos nyár súlyos csapást mért a magyar mezőgazdaságra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >