A szólásszabadság győzött Strasbourg-ban a tokaji bor becsületével szemben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 19. 10:00

Bor-ízlésben és írás stílus kérdésében az újságíró szabadon dönthet. A magyar bíróságok jogszerűtlenül jártak el, amikor Uj Péter újságíró bűnösségét állapították meg. Az újságíró védelmét a TASZ látta el.

Uj Péter újságíró egy cikkében a Tokaji bor és annak állami támogatását hevesen kritizálta, többek közt azt állítva, hogy a bor „szar”. Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. erre válaszként büntetőeljárást indított az újságíró ellen rágalmazás, majd becsületsértés miatt. A Legfelsőbb Bíróság szerint becsületsértésnek minősített az újságíró szavait és megrovásban részesítette.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti eljárásban Uj Péter újságíró jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el. A TASZ szerint az újságírók, mint ahogy bárki más is, szabadon választhatják meg véleményüket és annak kifejezési stílusát. A Tokaji borral kapcsolatos vélemény ráadásul egy olyan témával kapcsolatban hangzott el, amely fontos közügy: egy államilag finanszírozott kereskedőház termékéről és tevékenységéről volt szó.

A strasbourg-i bíróság a TASZ álláspontját tartott helyesnek három rossz magyar bírói döntéssel szemben, amikor kimondta: „A Bíróság szerint a stílus a kommunikáció része, a kifejezés formája a vélemény tartalmával egyetemben védettnek minősül.”

„Nagy sikernek tartjuk az ügyet. Viszont nagy kár, hogy három magyar bírói fórum dőlt be egy államilag támogatott cég megfélemlítő eljárásnak. Az újságírók mondanivalójukban és azok kifejezési módjában maximális szabadságot élveznek. Ezt erősíti meg a strasbourg-i ítélet.” – nyilatkozta Szigeti Tamás, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programvezetője.

Kapcsolódó cikkeink