A szokásosnál két héttel korábban ért véget a dinnyeszezon Vajszlón
Idén a megszokottnál két héttel korábban ért véget a görög- és sárgadinnye szezonja Vajszlón – mondta el az MTI érdeklődésére Rab Tamás őstermelő, aki szerint a termés mennyisége közepes volt, a minősége viszont átlagon felüli, a felvásárlási árak pedig a tavalyihoz hasonlóan alakultak.
A dél-baranyai gazdálkodó közölte: a Vajszlón és környékén mintegy 50-60 hektáron termesztett görög- és sárgadinnyét mostanra teljesen leszüretelték, mindössze néhány mázsányi, még értékesíthető termés maradt a vajszlói gazdáknál.
A három hektáron gazdálkodó termelő ennek okai között elsősorban a szokatlanul meleg tavaszi időjárást említette. Emiatt a fóliás dinnye szürete a szokásos július végi helyett június közepére esett, később ugyanennyivel korábban takarították be a szabadföldi növények termését is – hangsúlyozta Rab Tamás, aki jelezte: hagyományosan augusztus 20-ig szokott tartani a dinnyeszezon.
Kitért arra is, hogy a meleg tavaszt követő hűvös kora nyári idő miatt a dinnyenövény beporzása – szakkifejezéssel kötése – elmaradt az optimálistól, ami a termés mennyiségének csökkenését eredményezte, a gazdáknak kártevők ellen is védekezniük kellett, a minőség ugyanakkor átlagon felüli, nagyon jó volt.
Az őstermelő tájékoztatása szerint hektáronként idén mintegy 600 mázsa görögdinnye termett, ami közepesnek mondható.
A felvásárlási árra térve közölte: a szezon elején, június végén, július elején kilónként 150-180 forint volt, a szedhető mennyiség növekedésével párhuzamosan később 70-80, július végére pedig mintegy 60 forintra csökkent. Rab Tamás értékelése szerint az árak hasonlóan alakultak, mint tavaly, ugyanakkor eredménynek nevezte, hogy ebben az évben könnyebben tudták tartani a 60 forintos kilónkénti árat.
Az őstermelő kiemelte, hogy a gazdák költségei eközben nőttek, és – mint beszámolt róla – Vajszló környékén egyre nehezebben találnak idénymunkásokat a több embert igényelő munkák elvégzéséhez.
Tájékoztatása szerint Vajszlón és környékén körülbelül 10 gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel, az egész Ormánságban pedig mintegy 1000-1500 hektáron termesztik a dinnyét. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Elrajtolt az idei dinnyeszezon, már kapható a zamatos magyar görög- és sárgadinnye
A hűvös tavasz ugyan néhány héttel késleltette a hazai dinnyeszezon…
Tovább olvasom >Újra lendületben a magyar dinnye: nőtt a termőterület, erősödik az export
Bár a boltok polcain már megjelentek az idei nyár első…
Tovább olvasom >Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >