A szokásosnál két héttel korábban ért véget a dinnyeszezon Vajszlón
Idén a megszokottnál két héttel korábban ért véget a görög- és sárgadinnye szezonja Vajszlón – mondta el az MTI érdeklődésére Rab Tamás őstermelő, aki szerint a termés mennyisége közepes volt, a minősége viszont átlagon felüli, a felvásárlási árak pedig a tavalyihoz hasonlóan alakultak.
A dél-baranyai gazdálkodó közölte: a Vajszlón és környékén mintegy 50-60 hektáron termesztett görög- és sárgadinnyét mostanra teljesen leszüretelték, mindössze néhány mázsányi, még értékesíthető termés maradt a vajszlói gazdáknál.
A három hektáron gazdálkodó termelő ennek okai között elsősorban a szokatlanul meleg tavaszi időjárást említette. Emiatt a fóliás dinnye szürete a szokásos július végi helyett június közepére esett, később ugyanennyivel korábban takarították be a szabadföldi növények termését is – hangsúlyozta Rab Tamás, aki jelezte: hagyományosan augusztus 20-ig szokott tartani a dinnyeszezon.
Kitért arra is, hogy a meleg tavaszt követő hűvös kora nyári idő miatt a dinnyenövény beporzása – szakkifejezéssel kötése – elmaradt az optimálistól, ami a termés mennyiségének csökkenését eredményezte, a gazdáknak kártevők ellen is védekezniük kellett, a minőség ugyanakkor átlagon felüli, nagyon jó volt.
Az őstermelő tájékoztatása szerint hektáronként idén mintegy 600 mázsa görögdinnye termett, ami közepesnek mondható.
A felvásárlási árra térve közölte: a szezon elején, június végén, július elején kilónként 150-180 forint volt, a szedhető mennyiség növekedésével párhuzamosan később 70-80, július végére pedig mintegy 60 forintra csökkent. Rab Tamás értékelése szerint az árak hasonlóan alakultak, mint tavaly, ugyanakkor eredménynek nevezte, hogy ebben az évben könnyebben tudták tartani a 60 forintos kilónkénti árat.
Az őstermelő kiemelte, hogy a gazdák költségei eközben nőttek, és – mint beszámolt róla – Vajszló környékén egyre nehezebben találnak idénymunkásokat a több embert igényelő munkák elvégzéséhez.
Tájékoztatása szerint Vajszlón és környékén körülbelül 10 gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel, az egész Ormánságban pedig mintegy 1000-1500 hektáron termesztik a dinnyét. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Dübörög a dinnyeszezon, elindult a kampány
Idén is elindult a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsének, a hazai…
Tovább olvasom >Betett az időjárás a balatoni turizmusnak
Óriási viharok pusztítottak néhány napja a Balatonnál. Egy-egy zivataros nap…
Tovább olvasom >Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze
A görögdinnye nem csupán hűsítő nyári csemege, hanem valódi íz-…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >