A szójafehérje csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Egy új tanulmány megállapította, hogy a szójababban található fehérje képes csökkenteni az LDL-koleszterinszintet.
A tudósok régóta ismerik a szójabab koleszterinszint-csökkentő és lipidszint-szabályozó hatását. Egy új tanulmányban került publikálásra, hogy a szójababban lévő specifikus fehérjék képesek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, és csökkentik az olyan anyagcsere-betegségek kockázatát, mint az érelmeszesedés – ami szívbetegséghez vezet – és a zsírmáj kialakulása. Az új kutatás kiegészíti a szója előnyeivel kapcsolatos korábbi adatokat azáltal, hogy két specifikus szójafehérjét vizsgál, amelyekről úgy gondolják, hogy ezekért az eredményekért felelősek: a glicinin és a B-konglicinin. A kutatók az utóbbit különösen jelentősnek találták.//
A cikk a Trade magazin 2023.2-3. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
A fenntarthatóbb élelmiszerek és italok vásárlása negyedével csökkentheti az üvegházhatásúgáz-kibocsátást
A környezeti szempontból fenntarthatóbb élelmiszerek és italok vásárlása több mint…
Tovább olvasom >Évente 35 billió euróra kárt okoz az éghajlatváltozás
Az éghajlatváltozás hatásait kutató potsdami PIK Intézet (PIK) tanulmánya szerint…
Tovább olvasom >Szakértők szerint a növényi alapú fehérjék az esszenciális aminosavak teljes értékű forrásainak számítanak
Egy új tanulmány azt a tévhitet igyekszik eloszlatni, mely szerint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az infláció most csökken, de év végére újabb növekedés várható
Az augusztusi hónapban a magyar infláció enyhülést mutatott, de az…
Tovább olvasom >MTÜ: egymilliárd forint értékű támogatást hívhatnak le a vidéki kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek
Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat…
Tovább olvasom >A NAV revizorai minden ötödik ellenőrzésnél találtak hibát a nyári akcióban
A Balatonnál és a Velencei-tónál a revizorok több mint háromezer…
Tovább olvasom >