A szójafehérje csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 03. 12:25

Egy új tanulmány megállapította, hogy a szójababban található fehérje képes csökkenteni az LDL-­koleszterinszintet.

Szójafehérje segíthet csökkenteni a koleszterint

A tudósok régóta ismerik a szójabab koleszterinszint-csökkentő és lipidszint-szabályozó hatását. Egy új tanulmányban került publikálásra, hogy a szójababban lévő specifikus fehérjék képesek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, és csökkentik az olyan anyagcsere-betegségek kockázatát, mint az érelmeszesedés – ami szívbetegséghez vezet – és a zsírmáj kialakulása. Az új kutatás kiegészíti a szója előnyeivel kapcsolatos korábbi adatokat azáltal, hogy két specifikus szójafehérjét vizsgál, amelyekről úgy gondolják, hogy ezekért az eredményekért felelősek: a glicinin és a B-konglicinin. A kutatók az utóbbit különösen jelentősnek találták.//

 

A cikk a Trade magazin 2023.2-3. számában olvasható

Kapcsolódó cikkeink