A színek ereje az értékesítésben

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 05. 01. 10:41

Az igazság pillanata a polc előtt állva, másodpercek töredéke alatt érkezik el: a mi termékünk kerül a vásárló kosarába, vagy a versenytársunké? A fogyasztói döntés egyik fontos eleme a termék láthatósága: ki tudunk-e tűnni a tömegből?

A termékek csomagolása meghatározó a bolti láthatóság szempontjából. Ugyanakkor hiba lenne csak az elsődleges csomagolásra összpontosítani, hiszen a bolti kínáló csomagolások vásárlásösztönző szerepe és a vásárlási döntésekre gyakorolt hatása nagyon jelentős. Ennek ellenére a kínálódobozok figyelemfelkeltésre történő tudatos alkalmazása még mindig számos kiaknázatlan lehetőséget hordoz magában.

Színek és formák

Egy jól megtervezett kínálódoboz konstrukció mágnesként vonzza a vásárlók figyelmét. Mivel a csomagolásnak áruvédelmi, logisztikai szempontoknak is meg kell felelnie, a polcokon látható kínálódobozok sok esetben tervezési kompromisszumok eredménye: az alapvető áruvédelmi és figyelemfelkeltési funkciók közötti optimum. Jó hír, hogy az utóbbi terén tett engedményeket az ofszet nyomtatási technológia alkalmazásával kompenzálni lehet: figyelemfelkeltő színek, tökéletes fényképminőség, felületnemesítés csak néhány lehetőség.

Flexo vagy ofszet?

Egy ofszet és egy flexo technológiával gyártott azonos csomagolás árát összehasonlítva a flexo nyomtatás minden bizonnyal vonzóbb alternatívának tűnhet. Ugyanakkor, ha célunk, hogy termékünk valóban kitűnjön a tömegből, az ofszet nyomtatás alkalmazásának lehetősége jelentősen felértékelődik.

Az igényességet és minőséget sugárzó ofszet kínálódobozok egy átlagos formavilágú csomagolási megoldás eladásösztönző képességét is megsokszorozza.

Ár/érték arányt tekintve az ofszet csomagolóanyagok egyértelműen vonzó alternatívát jelentenek ott, ahol fontos a termékek ismertségének és a termékek forgási sebességének növelése, a termék és a márka prémium jellegének a kommunikációja. Alkalmazható a termékek teljes életciklusa során, vagy eseti jelleggel, piaci bevezetéshez vagy promóciókhoz kapcsolódóan.

Csökkenő tételnagyság

A marketingkommunikáció a személyre szabott üzenetek közvetítésének irányába tolódik, ezért a termékek egyre nagyobb számú grafikai verzióval kerülnek a polcokra. Ezzel párhuzamosan az egyes termékverziók életgörbéje is egyre rövidül, melyek együttes hatására a gyártáshoz szükséges klisé és szerszámköltségek egyre jelentősebb tényezővé válnak, különösen, ha a szükséges bolti figyelemfelkeltést elősegítő több színes grafikával ellátott kínálócsomagolásról van szó. Ilyen esetben mindig érdemes megvizsgálni az ofszet nyomtatást mint alternatívát. A grafikai módosítások költsége elenyésző a flexo technológiához képest.

Ofszet technológia előnyei

 • tökéletes nyomatminőség, élénk színek, részletgazdag grafikai megoldások
 • felületnemesítési lehetőségek (pl. fényes/matt hatás)
 • költséghatékony megoldás számos termékverzió és ahhoz tartozó relatív alacsony darabszámok esetén (high mix low volume)
 • flexóhoz képest alacsony grafikai költségek
 • grafikai módosítások gyors lekövetése, alacsony költsége
 • rövid gyártási idők
 • 3 és 5 rétegű hullámkarton dobozok esetén is alkalmazható technológia
 • széles méretválaszték, akár nagyméretű dobozok is
 • speciális kreatív papírok alkalmazhatósága
 • prémium megjelenés
 • igény esetén FSC tanúsított papírok

Kiknek és mikor ajánljuk az ofszet nyomtatás alkalmazását?

 • Új termékek bevezetésekor
 • Szezonális termékek és gyorsan változó termékek értékesítésének ösztönzéséhez
 • Meglévő termékek piaci életgörbéjének meghosszabbítására
 • A márkanév piaci ismertségének erősítéséhez
 • A versenytársaktól való megkülönböztetés erősítésére
 • Prémium márkaüzenet erősítésére

Kihez forduljon és miért?

Ha bizonytalan, hogy az Önök által jelenleg használt csomagolási megoldások képesek-e fokozni a termékek bolti láthatóságát, vagy csak tájékozódna az alternatív csomagolási megoldásokról, kérjük, forduljon a DS Smith csomagolási stratégáihoz! PackRight Centerünkben Önökkel közösen gondolkodva hozzuk létre a megfogalmazott igényeknek legmegfelelőbb csomagolási megoldást.

Elérhetőségek:

DS Smith Packaging Hungary

sales.hungary@dssmith.com

www.dsmithpackaging.hu

Kapcsolódó cikkeink