A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja
Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.
A szilva öt legfontosabb szuper tulajdonsága
1, Igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.
2, A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
3, A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést.
4, A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.
5, Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is.
Szezonális szilvás főétel Bernáth Józseftől
Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben, formában és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól. Közös bennük azonban, hogy nagyon egészségesek és megéri rendszeresen fogyasztani őket. Bernáth József séf, az Európai Friss Csapat gasztro nagykövete különleges szilvás főételével két dologra hívta fel a figyelmet. Az egyik, hogy mennyire sokféleképpen felhasználható a szilva – akár főételként is –, a másik pedig, hogy érdemes a különböző szilvafajtákat különféle módon felhasználni a konyhában. Szilvával párolt pulykát készített mentás bulgursalátával és szilva chutney-val, amelyhez két fajta szilvát használt. A Toptaste az egyik legnépszerűbb szilvafajta, amelynek különlegessége, hogy édessége mellett kellően savas is, ezért akár húsok mellé, akár süteményekbe is remekül passzol. Bernáth József a főételébe építette be: a pulykahússal együtt párolta ezt a puhább, sárgás húsú, zamatos ízű fajtát. A chutney alapanyagát egy másik, kicsit savanykásabb, keményebb húsú fajta, a Stanley adta. A séf a workshopon egy klasszikus szilvás desszertet is bemutatott, amelyet ötletes tálalással dobott fel, leginkább a gyerekek kedvéért. – A gyerekek általában a mogyorókrémes vagy a sárgabaracklekváros palacsintát preferálják jobban. Ha azonban a szilvalekvárosba csempészünk egy csipetnyi fahéjat és a tálalásba is viszünk egy kis játékosságot, akkor könnyen megszerettethetjük velük ezt a változatot is. – fogalmazott Bernáth József.
Ha kíváncsiak a séf szilva chutney-s pulykájára és a szilvalekváros palacsinta tálalási tippjeire, nézzék meg az Európai Friss Csapat legújabb videóját a program közösségimédia-felületein:
https://www.facebook.com/europaifrisscsapat/videos/1300172620725071/
Bernáth József különleges szilvás receptje pedig elérhető az Európai Friss Csapat program weboldalán:
https://frutti-veggi.hu/2022/09/08/szilvaval-parolt-pulyka-bulgurral/
Kapcsolódó cikkeink
Elindultak a termelői workshopok a víz tájban tartásának támogatására
Az Agrárminisztérium megbízásából az Agrárközgazdasági Intézet (AKI), az Országos Vízügyi…
Tovább olvasom >A szilva helyzete Magyarországon: csökkenő termőterületek és kihívások a feldolgozóiparban
A szilva, amely világszerte népszerű gyümölcs, Magyarországon is jelentős múlttal…
Tovább olvasom >Szilva fajtabemutató: a termőhelyválasztás és a szakmai tudás jelentősége a hazai szilvatermesztésben
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Agrár- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >