A szerzetesek online sörfoglalással küzdenek a viszonteladók ellen
Belga szerzetesek sajátos módját választották annak, hogy elérjék, rendkívül keresett sörükből csak magánszemélyek vásárolhassanak, és kiszűrjék azokat, akik afféle viszonteladóként értékesítenék tovább más kereskedőknek a különleges nedűt – írja a BBC nyomán az origo.
A belgiumi Westvleteren Szent Sixtus apátság egyike a világ azon 14 helyszínének, amely hivatalos tanusítvánnyal rendelkezik arról, hogy ott régi idők tradíciója alapján eredeti, trappista szerzetesek készítette sört állítanak elő. A vásárlók faládánként vehetnek az italból, 45 euróért (kb. 14 ezer forint), egy üveg így kb. 600 forintba kerül. A sörkedvelők a világ élvonalába tartozóként tekintenek az itteni sörökre, különösen a barna változatra.
A szerezeteseknek mindössze egy kikötésük van: a megvásárolt sört harmadik fél részére nem lehet továbbértékesíteni.
Ezt betartatni azonban nem olyan egyszerű. Az ott élők évente csak 5000 hordót készítenek a nedűkből. Rengetegen hajlandóak az apátság kérése szerint személyesen odautazni, hogy megvegyék a fejenként legfeljebb két láda sört. Ugyanakkor sokan – hacsak tehetik – megpróbálnak máshogy hozzájutni, márpedig erre nyílhat módjuk, miután a sör feltűnt több kereskedés polcain is.
Tavaly például egy holland szupermarketet lepleztek le a szerzetesek, ahol 9 eurót kellett fizetni egyetlen sörért, és az üzletben 7200 palackot tartott abból raktáron. De felbukkant a sör Brüsszelben és más városokban, sőt, még Dubajban is, ahol egyetlen üvegért 300 dollárt (kb. 87 ezer forint) kellett fizetni.
Ebből lett elege az apátságban élőknek, akik egyébként haszon nélkül főzik a sört, a bevétel csak a főzés költségeire elég.
Megoldásként elindítottak egy online foglalási oldalt, ahol vásárlónként legfeljebb két ládányi sört lehet előzetesen lefoglalni és két foglalás között pedig 60 napnak kell eltelnie. A rendszer pedig priorizál a vásárlók között, így akiknek előző foglalása után több idő telt el, hamarabb adhatják le rendelésüket az újabb adag sörre, amelyből sosincs annyi, hogy kielégítse a keresletet.
Korábban a vásárlók telefonon adhatták le rendelést, ám a sör keresettségét jelzi, hogy volt olyan forgalmas időszak, amikor az apátsági forró drótra egy órában 85 ezer hívás futott be.
A személyes átvétel az új rendszernél is megmarad.
S hogyan tudják az új rendszerrel elejét venni a visszaéléseknek?
A rendszer képes arra, hogy a vásárlókkal összerendelten kezelje a számukra kiadott üvegeket, egyedi azonosító alapján. Így ha esetleg valahol mégis felbukkanának palackok, a szerzetesek visszakereshetik azt, melyik vásárló nem járt el etikusan.
A trappista szerzetesek szövetségének szabálya kimondja többek között, hogy az apátsági söröknek csak a kolostoron belül szabad készülniük, a szerzetesek által vagy részükről felügyelten, és tilos azok értékesítéséből profitra szert tenni. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Két korsóval a túlélésért – így zárták a 2024-es évet a hazai kisüzemi sörfőzdék
A hazai kisüzemi sörpiac szereplői 2024-ben többnyire növekvő árbevételről számolhattak…
Tovább olvasom >SAP: A felhős fejlesztéssel a sör is finomabb
A 130 éves Budweiser Budvar kiváló söreiről ismert, azonban vállalatirányítási…
Tovább olvasom >Átalakuló ízlés, növekvő kihívások – ilyen sörös évre készülhetünk 2025-ben
Bár 2024-ben 2,8%-kal bővült a hazai sörpiac, 2025 első hónapjai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >