A szerzetesek online sörfoglalással küzdenek a viszonteladók ellen

Dátum: 2019. 06. 19. 11:03

Belga szerzetesek sajátos módját választották annak, hogy elérjék, rendkívül keresett sörükből csak magánszemélyek vásárolhassanak, és kiszűrjék azokat, akik afféle viszonteladóként értékesítenék tovább más kereskedőknek a különleges nedűt – írja a BBC nyomán az origo.

A belgiumi Westvleteren Szent Sixtus apátság egyike a világ azon 14 helyszínének, amely hivatalos tanusítvánnyal rendelkezik arról, hogy ott régi idők tradíciója alapján eredeti, trappista szerzetesek készítette sört állítanak elő. A vásárlók faládánként vehetnek az italból, 45 euróért (kb. 14 ezer forint), egy üveg így kb. 600 forintba kerül. A sörkedvelők a világ élvonalába tartozóként tekintenek az itteni sörökre, különösen a barna változatra.

A szerezeteseknek mindössze egy kikötésük van: a megvásárolt sört harmadik fél részére nem lehet továbbértékesíteni.

Ezt betartatni azonban nem olyan egyszerű. Az ott élők évente csak 5000 hordót készítenek a nedűkből. Rengetegen hajlandóak az apátság kérése szerint személyesen odautazni, hogy megvegyék a fejenként legfeljebb két láda sört. Ugyanakkor sokan – hacsak tehetik – megpróbálnak máshogy hozzájutni, márpedig erre nyílhat módjuk, miután a sör feltűnt több kereskedés polcain is.

Tavaly például egy holland szupermarketet lepleztek le a szerzetesek, ahol 9 eurót kellett fizetni egyetlen sörért, és az üzletben 7200 palackot tartott abból raktáron. De felbukkant a sör Brüsszelben és más városokban, sőt, még Dubajban is, ahol egyetlen üvegért 300 dollárt (kb. 87 ezer forint) kellett fizetni.

Ebből lett elege az apátságban élőknek, akik egyébként haszon nélkül főzik a sört, a bevétel csak a főzés költségeire elég.

Megoldásként elindítottak egy online foglalási oldalt, ahol vásárlónként legfeljebb két ládányi sört lehet előzetesen lefoglalni és két foglalás között pedig 60 napnak kell eltelnie. A rendszer pedig priorizál a vásárlók között, így akiknek előző foglalása után több idő telt el, hamarabb adhatják le rendelésüket az újabb adag sörre, amelyből sosincs annyi, hogy kielégítse a keresletet.

Korábban a vásárlók telefonon adhatták le rendelést, ám a sör keresettségét jelzi, hogy volt olyan forgalmas időszak, amikor az apátsági forró drótra egy órában 85 ezer hívás futott be.

A személyes átvétel az új rendszernél is megmarad.

S hogyan tudják az új rendszerrel elejét venni a visszaéléseknek?

A rendszer képes arra, hogy a vásárlókkal összerendelten kezelje a számukra kiadott üvegeket, egyedi azonosító alapján. Így ha esetleg valahol mégis felbukkanának palackok, a szerzetesek visszakereshetik azt, melyik vásárló nem járt el etikusan.

A trappista szerzetesek szövetségének szabálya kimondja többek között, hogy az apátsági söröknek csak a kolostoron belül szabad készülniük, a szerzetesek által vagy részükről felügyelten, és tilos azok értékesítéséből profitra szert tenni. (origo)