A Szentkirályi a legkedveltebb ásványvíz márka

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 24. 11:55

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács termelési adatai szerint 2013 első félévében több mint 595 millió liter vizet palackoztak hazánkban (ennek 13,6%-át forgalmazta volumenben a Szentkirályi), ami 1,78%-kal több a tavalyi év azonos időszakához képest. A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 2013. első félévi belföldi árbevétele közel 4 milliárd forint volt, ami a több mint 81 millió liter ásványvíz értékesítésének köszönhető. Az ásványvíz forgalmazó cég 2012-ben összesen 6,9 milliárd forint árbevételt realizált és 2013. év végére a tavalyi árbevételt 17%-kal tervezi növelni.

A piackutató Millward Brown Magyarországon először készített, hazai és nemzetközi márkák rangsorolásával kapcsolatos kutatása eredményeként a Szentkirályi bekerült a TOP 10-be, és ezzel a legkedveltebb ásványvíz márka lett. Az eltérő termékkategóriákat értékelő felmérés 1 000 magyar megkérdezett véleménye alapján született.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács termelési adatai szerint Magyarországon, 2013 első félévében több mint 595 millió liter vizet palackoztak (ennek 13,6%-át forgalmazta volumenben a Szentkirályi), ami 1,78%-kal több a tavalyi év azonos időszakához képest. A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 2013. első félévi belföldi árbevétele közel 4 milliárd forint volt, amely a több mint 81 millió liter ásványvíz értékesítésének köszönhető. Ez a mennyiség 2%-kal meghaladja a bázisadatokat.

A Szentkirályi limonádé termékcsalád piaci bevezetése és eredményes értékesítése igazi sikernek tekinthető. A 2013 első 6 hónapját tekintve a Szentkirályi 9 ízből álló, 1,5 literes limonádé portfoliója volumenben 12%, értékben 15% növekedést ért el az előző év ugyanezen időszakához képest. A limonádék sikerességét igazolja az is, hogy idén a január-június közötti időszakban a társaság 18,1%-kal több limonádét értékesített volumenben, mint a tavalyi első 6 hónapban. Az eladások eredményét ízek szerint tekintve megállapítható, hogy a hagyományos citromos íz volt a legkedveltebb, hiszen a teljes limonádé értékesítés közel 30%-át (a cukormentes citromossal együtt) ez az íz teszi ki. A második legtöbbet fogyott limonádé a vadszőlő ízesítésű volt. A HoReCa (Hotels, Restaurants, Cafes) piacon a cég az első félévben az üveges ásványvíz forgalmát 20%-kal növelte a bázishoz képest.

Hazánkban első alkalommal készítette el a márkák rangsorolásával kapcsolatos kutatását a Millward Brown nemzetközi piackutató cég. A Magyarország legkedveltebb márkáinak TOP 10-es listájába a Szentkirályit is beválasztották a kutatásban résztvevők, és ezzel a legkedveltebb ásványvíz márka a Szentkirályi lett. Az első tízbe a nagy nemzetközi márkák mellé mindössze három tradicionálisan magyar jutott be. Az eltérő termékkategóriákat értékelő felmérés 1 000 magyar megkérdezett véleménye alapján született és külön vizsgálta a férfiak és a nők, a fiatalok és az idősebbek márkaviszonyulását: 70 előre felkínált és tetszőleges számú szabadon választott márka közül nevezhették meg a szívükhöz közel és kevésbé közel állókat. A piackutató nem a márkák pénzügyi értékére koncentrált, inkább arra, hogy mennyire zárták őket a szívükbe az emberek, mennyire nem tudnák elképzelni nélkülük az életet. A kutatás során ezt az új módszertant, a Noé-tesztet használta a Millward Brown az országos személyes megkérdezés során.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 2012-ben összesen 6,9 milliárd forint árbevételt ért el, 2013. első félévi belföldi árbevétele közel 4 milliárd forint volt, 2013. év végére pedig a tavalyi árbevételt 17%-kal tervezi növelni.

Kapcsolódó cikkeink