A szélsőséges időjárást megérzi az élelmiszerpiac is
Magyarországon a következő hónapokban várhatóan emelkedni fog a liszt és ennek következtében a kenyér ára is. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke a közelmúltban nyilatkozott az InfoRádiónak, ahol részletezte a búza árának várható alakulását és annak okait.
A búzatermésére ható időjárási sokkok

Drágulhat a kenyér
Lakatos Zoltán szerint az idei évben három jelentős időjárási sokk érintette a búza fejlődését: a márciusi hőhullám, az áprilisi fagyok és a május-júniusi intenzív esőzések. Ezek az események nem kedveztek a búza egyenletes fejlődésének, ami kismértékű terméskiesést és minőségi problémákat eredményezett. Az elnök elmondta, hogy ez a helyzet várhatóan áremelkedést fog eredményezni a malomipar számára, mivel a búza minősége és mennyisége nem felel meg az általános elvárásoknak.
Búzaárak nemzetközi és helyi különbségei
Érdekes módon, míg a nemzetközi piacon, különösen a párizsi árutőzsdén (MATIF) csökkenést tapasztalnak a búzaárakban, addig Magyarországon éppen az ellenkezője történik. Lakatos szerint ez ellentétes tendencia magasabb árszintet eredményez, ami különösen érzékenyen érinti a magyar piacot.
Várható áremelkedés mértéke
Lakatos arra számít, hogy augusztus vége felé vagy szeptember elején a malomipar árat fog emelni, ami valószínűleg 10-15 százalék közötti növekedést jelent majd. Ez az áremelkedés azért szükséges, hogy a malomipar rentabilitását fenntarthassák. Az áremelkedés a lakosság számára éves szinten körülbelül 1000-1500 forint többletköltséget jelentene, ami a gabonaszövetségi elnök szerint nem számít tragikus nagyságrendűnek.
A kenyérárak jövője
Bár a liszt árának emelkedése közvetlenül befolyásolja a kenyér előállítási költségeit, a kenyér végső árát a pékek fogják meghatározni. Lakatos Zoltán megjegyezte, hogy bár a kenyérárak Magyarországon már most sem tartoznak az alacsony kategóriába, a szakma mérlegelni fogja, hogy szükséges-e további áremelés, és ha igen, annak mértéke mennyi lesz.
A magyar búza piacának jelenlegi helyzete és a várható áremelkedések rávilágítanak a mezőgazdasági termelés kiszolgáltatottságára az időjárási viszonyoknak. A fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a folyamatokkal, mivel közvetlen hatással vannak a mindennapi élelmiszerárakra, különösen a kenyérre, amely alapvető élelmiszer a magyar háztartásokban.
Kapcsolódó cikkeink
Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Elemző az M1-en: ez az árképzés pofátlan a multik részéről
Az élelmiszerkereskedő cégek számára hatalmas extraprofitot jelentő élelmiszer-árképzést ésszerű keretek…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert az árrés-korlátozás komoly ellenőrzését ígéri
Megvédjük a családokat és a nyugdíjasokat, meg fogjuk akadályozni az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >