A szekszárdi borászok a prémium borokat vitték el Oroszországba

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 11. 11:41

Prémium minőségű boraikat vitték el Oroszországba a szekszárdi borvidék képviselői, akik előbb Moszkvában mutatkoztak be, pénteken pedig a Szentpéterváron szervezett bemutatón ajánlják termékeiket.

szekszard-borv

Óriási lehetőséget lát az orosz piacban Fritz József. A Fritz borházat működtető Faktor Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a moszkvai borbemutatókra hét borház vezetői, tulajdonosai érkeztek Oroszországba, de további három borászat legjobb termékeit is elvitték magukkal. A moszkvai Arany Ősz nemzetközi agráripari kiállításon pedig nemcsak az egész szekszárdi borásztársadalmat, hanem a magyar borászatot is képviselték.

Kifejtette: tisztában vannak azzal, hogy a prémium minőségű borokból nem lehet nagy mennyiséget eladni, hiszen azt elsősorban a szállodák, vinotékák, éttermek rendelik, de ha szükség van rá, akkor több borház összefogva ebből a kategóriából 1-2 millió palackkal is tudna szállítani Oroszországba. Tavaly például családi borgazdaságuk Kínában adott el néhány tízezer palack bort.

Fritz József a magyar borásztársadalom, s főként a szekszárdi borászok nevében arról beszélt: nagyon örülnek a kormányzat keleti nyitás politikájának és annak, hogy Oroszországgal egyre jobbak a politikai és gazdasági kapcsolatok.

Az oroszországi rendezvényeken a Fritz borház mellett az Eszterbauer borászat, Dúzsi Tamás pincészete, a Bodri pincészet, a Heimann pincészet, a Mészáros Pál borház és pince, a Takler pince és a Vesztergombi pince borait ismerhette meg a szakma és a nagyközönség.

Vesztergombi Csaba is egyetértett azzal, hogy Oroszországban a magas minőségű borokkal tudnak versenybe szállni a világ leghíresebb bortermelő országaival. Eszterbauer János, a nevét viselő pincészet tulajdonosa szerint az utóbbi 10-15 évben Oroszországban végbement gazdasági fejlődés eredményeként olyan vásárlóerő alakult ki, amely nagy lehetőségeket teremtett a magyar borkereskedelem számára is.
Horváth István, Szekszárd polgármestere is elkísérte a borászokat az oroszországi bemutatkozásra. A politikus köszönetet mondott a vidékfejlesztési tárcának, hogy a szekszárdi borvidék képviselhette a moszkvai Arany Ősz kiállításon a magyar borászatot. Hozzátette: számukra az a fontos, hogy Magyarország sikeres legyen Oroszországban, mert akkor a magyar termékek is sikeresek lesznek.

A több mint 2 ezer éves szőlőtermesztési hagyománnyal és borászati kultúrával rendelkező szekszárdi borrégióban 2500 hektáron terem a szőlő és mintegy 4500 pince és présház működik a területen. (Kegyes Csilla, MTI)

Kapcsolódó cikkeink