Miért zsugorodnak a világ legmagasabb emberei?
Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák.
1958 óta a hollandok álltak a világ legmagasabb embereinek listája élén, a holland statisztikai hivatal legújabb adatai szerint azonban egy átlagos 19 éves holland férfi 182,9 centiméter, egy holland nő 169,3 centiméter volt 2020-ban, azaz a 2001-ben születettek férfiak egy centiméterrel alacsonyabbak voltak, mint az 1980-ban született férfiak, ugyanezen korosztályú nők pedig 1,4 centiméterrel lettek alacsonyabbak.
” A csökkenés csak részben függ össze az alacsonyabb testmagasságú népcsoportokból érkező bevándorlók, valamint gyermekeik számának a növekedésével. A növekedés ugyanis stagnált azokban a nemzedékekben, amelyek mindkét szülője Hollandiában született és azokban a nemzedékekben is, amelyek esetében mind a négy nagyszülő Hollandiában született. A migrációs háttér nélküli férfiak nem lettek magasabbak és a migrációs háttér nélküli nők magassága is csökkenő tendenciát mutat” – idézte a statisztikai hivatal illetékeseit a The Guardian brit napilap honlapja.
Gert Stulp, a Groningeni Egyetem kutatója más okokat is lát a csökkenő magasság mögött. „Lehetséges, hogy a 2007-es pénzügyi válság azt jelentette, hogy számos gyermek szegényebb körülmények között nőtt fel, mint az előző generáció. De az is lehetséges, hogy nőtt az egyenlőtlenség, amelyről tudjuk, hogy hatással van az átlagmagasságra, a szegényebb gyermekkor kisebb növekedéshez vezet a magasságot illetően” – mondta.
Az Egyesült Államokban tapasztalt hasonló tendencia azt jelzi, hogy a gyorséttermi ételek egyre nagyobb mértékű fogyasztása lehet az egyik oka a magasságcsökkenésnek.
„Az étrend megváltozhatott, az elmúlt években a növekedéshez szükséges kevesebb tápanyagot tartalmazhat. Ez lehet az oka annak, hogy az amerikaiak zsugorodnak: szegényebb étrend, több kalória, de kevesebb tápanyag. Feltételezhető az is, hogy a magasságcsökkenést okozhatja az is, hogy egyre több ember kihagyja a húst étrendjéből. Igaz, erre nincs bizonyíték” – tette hozzá Stulp. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Növekedni látja a vegán termékek iránti keresletet a holland Albert Heijn
A holland Albert Heijn bejelentése szerint az üzleteiben 2023-ban értékesített…
Tovább olvasom >Egyre kisebb a bio és nem bio élelmiszerek közötti árkülönbség Hollandiában
A bio és nem bio élelmiszertermékek közötti árkülönbség 63%-ról 48%-ra…
Tovább olvasom >Az európai fogyasztók 96%-a vásárolt online az idei első negyedévben
Az európai fogyasztók legalább 95,8 százaléka vásárolt online az idei…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >