A szárított banánhéj lehet a jövő új üzemanyaga?!
Egy speciális technológia segítségével a tudósok egy lépéssel közelebb jutottak a szénsemlegességhez.

A banán nemcsak ízletes gyümölcs, de akár a szénsemlegességhez is hozzásegítheti Európát
A manapság használt üzemanyagok környezetszennyezőek, de egyre nagyobb az igény azokra az energiaforrásokra, melyek környezetbarátok. Mivel az európai célkitűzés a teljes szénsemlegesség elérése 2050-re, a kutatókat egyre jobban sürgeti az idő, hogy eredményeket érjenek el ezen a téren.
Egy nagy teljesítményű lámpa és szárított banánhéj elég ehhez?
Ugyan az Európai Unió hidrogénpolitikája engedélyezi biomasszából a megújuló energiaforrásként használható hidrogén előállítását, de mivel ez a módszer eddig túl sok szén-dioxidot termelt, bizonyos fenntarthatósági kritériumokat állított, hiszen gyakran így több üvegházhatású gáz jutott a légkörbe, mint amennyit megtakarítottak. Éppen ezért a túlzott szén-dioxid termelés problémáját tűzte zászlajára egy svájci kutatócsoport. A tudósok rájöttek, hogy nagy teljesítményű xenon lámpák segítségével gyorsan és olcsón lehet üzemanyagot kinyerni olyan hulladékokból álló biomasszából, mint a szárított banánhéj, a kukoricacsutka, a kávébab, vagy éppen a kókuszdió héja. Ezt a módszert nevezik fototermikus technológiának, ami nemcsak környezetbarát, de minden korábbinál hatékonyabb módszer is.
Így működik az új technológia
Korábban két módszert használtak a biomassza kémiai átalakításához, az egyik a gázosítás volt, melynek során az anyagot 1000°C-os hőmérsékletre hevítik, amelynek során egy része gázzá alakul, a visszamaradt hulladék pedig szénmaradványként szilárdul meg. A xenon villanólámpa segítségével a másik módszert, a pirolízist gondolták újra a kutatók, mivel a lámpa igen erős fehér fényt bocsát ki. Egyetlen villanása elég ahhoz, hogy a biomassza elkezdjen átalakulni, míg korábban ehhez oxigénmentes tartályokat és speciális reaktorokat kellett használni, amelyekben nagy nyomás és 400-800°C fokos hőmérséklet alatt ment végbe a folyamat sokkal lassabban és költségesebben, mint az új technológia segítségével. A kutatók a jövőben a módszert egyéb, ipari hulladékok esetében is alkalmazni szeretnék.
Forrás: Euronews
Kapcsolódó cikkeink
Egy banán boncolása – A nap videója
A legbizarrabb étellel foglalkozó film, amit valaha láttunk. Spoiler: a…
Tovább olvasom >Az orosz-ukrán háború miatt csökken az ecuadori banánexport
Az Oroszország és Ukrajna közötti háború további nyomást gyakorolt az…
Tovább olvasom >Jelenetek a banánok életéből – A nap videója
Kreatív, szellemes, szórakoztató – főszereplője a banán!
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Az USA-ban is drágább lesz az alma, pedig jó termésre számítanak a termesztők
Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb almatermelője Kína mögött,…
Tovább olvasom >Óriási összeget buktak az Egyesült Királyságban a gazdák amiatt, hogy nincs elég idénymunkás
Az év első felében több mint 60 millió font értékű…
Tovább olvasom >Dinamikusan zajlanak a vidékfejlesztési pályázatokhoz kapcsolódó kifizetések
Az agráriumban a jelenlegi háborús gazdasági környezetben, minden nehézség ellenére…
Tovább olvasom >