A szárított banánhéj lehet a jövő új üzemanyaga?!
Egy speciális technológia segítségével a tudósok egy lépéssel közelebb jutottak a szénsemlegességhez.
A manapság használt üzemanyagok környezetszennyezőek, de egyre nagyobb az igény azokra az energiaforrásokra, melyek környezetbarátok. Mivel az európai célkitűzés a teljes szénsemlegesség elérése 2050-re, a kutatókat egyre jobban sürgeti az idő, hogy eredményeket érjenek el ezen a téren.
Egy nagy teljesítményű lámpa és szárított banánhéj elég ehhez?
Ugyan az Európai Unió hidrogénpolitikája engedélyezi biomasszából a megújuló energiaforrásként használható hidrogén előállítását, de mivel ez a módszer eddig túl sok szén-dioxidot termelt, bizonyos fenntarthatósági kritériumokat állított, hiszen gyakran így több üvegházhatású gáz jutott a légkörbe, mint amennyit megtakarítottak. Éppen ezért a túlzott szén-dioxid termelés problémáját tűzte zászlajára egy svájci kutatócsoport. A tudósok rájöttek, hogy nagy teljesítményű xenon lámpák segítségével gyorsan és olcsón lehet üzemanyagot kinyerni olyan hulladékokból álló biomasszából, mint a szárított banánhéj, a kukoricacsutka, a kávébab, vagy éppen a kókuszdió héja. Ezt a módszert nevezik fototermikus technológiának, ami nemcsak környezetbarát, de minden korábbinál hatékonyabb módszer is.
Így működik az új technológia
Korábban két módszert használtak a biomassza kémiai átalakításához, az egyik a gázosítás volt, melynek során az anyagot 1000°C-os hőmérsékletre hevítik, amelynek során egy része gázzá alakul, a visszamaradt hulladék pedig szénmaradványként szilárdul meg. A xenon villanólámpa segítségével a másik módszert, a pirolízist gondolták újra a kutatók, mivel a lámpa igen erős fehér fényt bocsát ki. Egyetlen villanása elég ahhoz, hogy a biomassza elkezdjen átalakulni, míg korábban ehhez oxigénmentes tartályokat és speciális reaktorokat kellett használni, amelyekben nagy nyomás és 400-800°C fokos hőmérséklet alatt ment végbe a folyamat sokkal lassabban és költségesebben, mint az új technológia segítségével. A kutatók a jövőben a módszert egyéb, ipari hulladékok esetében is alkalmazni szeretnék.
Forrás: Euronews
Kapcsolódó cikkeink
Veszélyben a banán: betegségek és klimatikus változások fenyegetik a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsét
A globális felmelegedés és az időjárási szélsőségek súlyosan érintik a…
Tovább olvasom >Készlethiány és sztrájk miatt nőhet a banán, a csoki és az alkohol ára
A keleti és az Öböl-menti kikötőkben dolgozó part menti munkások…
Tovább olvasom >Tech és track – Az FMCG-dinamika mozgatórugói
Az FMCG szektor dinamikusan változó világában a hatékonyság és az…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >