A szalmonella is édesszájú?

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 07. 10:59

A legújabb kutatási eredmények utalnak, hogy az ételmérgezés kialakulásáért is felelős baktériumnak fertőzés közben cukorra, elsősorban glükózra van szüksége a túléléshez – adta hírül a mipszhi.hu.
A Salmonella baktériumnak rengeteg törzse létezik, amelyek közül néhány hasmenéssel, lázzal és hányással járó szalmonella-betegséget okozhat. A fertőzés általában enyhe lefolyású, bizonyos esetekben azonban akár végzetes is lehet. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Kezelési Központjának (CDC) adatai szerint az országban évente 40000 szalmonellás esetet diagnosztizálnak – ám mivel a legtöbb esetet nem jelentik be, a valódi szám akár ennek harmincszorosa is lehet. Korábbi kutatások megmutatták, hogyan képes a baktérium fertőzni, és mely gének felelősek a fertőzőképességéért. Azt azonban eddig még nem vizsgálták, hogyan képes fennmaradni a kórokozó. Mikor a Salmonella megfertőzi a gazdatestet, a makrofág nevű immunsejtekben sokszorozza magát. Ezek a sejtek megpróbálják elpusztítani a baktériumot, a kórokozók azonban tovább osztódnak. A kutatók most genetikailag módosított baktériumokat hoztak létre, amelyek képtelenek voltak a glükóz szállítására és hasznosítására. A megfigyelések szerint a Salmonella a glükózforgalom hiányában nem tud tovább szaporodni a makrofágokban.

A szalmonella is edesszaju

Az állatkísérletek során a tudósok kísérleti egereket fertőztek meg a mutáns baktériumokkal, amelyek a módosítások miatt egyáltalán nem okoztak megbetegedést. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a Salmonella csak a glükózis segítségével maradhat fenn. Glükóz hiányában a kórokozó képtelen a fertőzésre és a szaporodásra.

Mivel a mutáns baktériumok nem okoznak tüneteket, a kutatók remélik, hogy a kórokozókból hamarosan szalmonella elleni védőoltást hozhatnak létre. Így a beoltottak nem kapnák el a betegséget, de immunrendszerük emlékezne a patogénre, így legközelebb hatékonyan tudna védekezni ellene.

Kapcsolódó cikkeink