A Szállodaszövetség megoldást keres a súlyos munkaerőhiányra
A turizmust változatlanul súlyos munkaerőhiány sújtja az országban, nemcsak a szezonális, hanem az egész évben nyitva tartó szállodákban, éttermekben egyaránt. A szállodaszövetség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve keresi az ágazat számára lehetséges megoldásokat és várja az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek.
Hozzátette: a munkaerőhiány nemcsak a szakszemélyzetben jelentős, de az adminisztratív, műszaki, vagy éppen takarítói, szobalány munkakörökben is.
Niklai Ákos a lehetséges és várt megoldások között említette a kormányzat által ígért járulékcsökkentést, de fontosnak tartotta a szakmunkás képzés mennyiségének, minőségének és hatékonyságának javítását is. Egyebek között a külföldön már tartósan dolgozó szakácsok, cukrászok, felszolgálók pótlása érdekében – jegyezte meg.
A turizmus minden főbb mutatója javul Magyarországon, a szektor idén év végéig jelentős növekedést produkálhat a vendégek számában és a bevételetekben is. Szeptemberben a szállodák vendégéjszakái 8,9 százalékkal növekedtek, ezen belül a belföldi növekedés kiemelkedő 18 százalékos volt, míg a külföldi forgalom 3,7 százalékkal emelkedett.
A Balaton 20 százalék feletti növekedéssel fantasztikus bővülést produkált, de Budapesten is 5,3 százalékos növekedést mértek – ismertette.
Néhány országból jelentős növekedés volt, így Ukrajnából, Kínából több mint 30 százalékkal több turista érkezett, de Indiából,Izraelből, Koreából, valamint Csehországból, Romániából és Szlovákiából is kétszámjegyű volt a növekedés. Sajnos Németországból, Olaszországból, Oroszországból kevesebb vendég szállt meg a szállodákban. Örülnek az ázsiai piac jelentős bővülésének, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy vendégeink 80 százaléka változatlanul Európából jön. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Női vállalkozók a főszerepben – kiemelt helyet ad a foodora a női étterem-tulajdonosoknak
Egyedi kampánnyal hívja fel a figyelmet a női vállalkozók fontosságára…
Tovább olvasom >Országos Étterem Hét: a cél a minőségi gasztronómia elérhetőbbé tétele
Az Országos Étterem Hét elsődleges célja, hogy kedvező áron mutassa…
Tovább olvasom >Nem múló optimizmussal
Kovács Lászlótól, az ipartestület elnökétől, ahogy minden év elején, ezúttal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szallas.hu: a hétvégén a nemzeti ünnep eseményei mellett Eger, Budapest és Gyula a legkeresettebb úti cél
A március 15-ei nemzeti ünnep eseményei mellett népszerű program lesz…
Tovább olvasom >Száraz whiskyhűtés – A nap videója
Látványos whiskys pohárkészlet: fagyasztóban is hűthető, megmunkált alumínium alátéten kézzel…
Tovább olvasom >Soha nem tudod meg, miért zárják be a kínai éttermeket – A nap képe
A bezárt étterem feliratának fotóját a Facebookon találtuk, a képet…
Tovább olvasom >