A szalámigyártás folyamatának kutatási programja zárult a Pick Szeged Zrt.-nél
A szalámigyártás teljes folyamatát felölelő, a Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatási program zárult le a Pick Szeged Zrt.-nél – közölte a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója csütörtökön Szegeden.

Szalámigyártó kutatási program zárult le a Pick Szegednél
Takács István a 2017 őszén indult, 2,573 milliárd forintos összköltségű projekt eredményeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a cég új szalámigyárat épít Szegeden, a projekt részben ehhez kapcsolódott.
A cégnél és az egyetemen folyó kutatások során vizsgálták a különféle húsalapanyagok vízleadását. Dolgoztak a füstölési eljárás optimalizálásán, ennek érdekében egy tesztüzemet is építettek – mondta.
A kutatók elvégezték a csak a Pick szalámira jellemző természetes penészkultúra standardizálását, ezzel biztosítva, hogy az új szalámiüzemben gyártott szárazáruk is a hagyományos kiváló minőséget képviseljék majd – tette hozzá.
A klímatechnológia optimalizálásával a szakemberek olyan megoldásokat találtak, mellyel csökkenthetőek az energiaköltségek. A celofáncsomagolásra és a szalámirúd két végének lezárására automatizált módszert dolgoztak ki, átalakították a szeletelt szalámitermék csomagolását, 14 százalékkal csökkentve a csomagolóanyag-igényt.
Az SZTE és a Pick munkatársai foglalkoztak a húskészítmények eltarthatóságának növelésével, valamint új, magasabb hozzáadott értékű húskészítmények kifejlesztésével, azok előállítási technológiájának kidolgozásával is – ismertette a vezérigazgató.
Takács István hangsúlyozta, a vállalat és az egyetem a műszaki-technológia-, folyamat-, termékfejlesztés területén továbbra is együttműködik. Emellett a cégnek az oktatásban is szoros a kapcsolata az SZTE-vel, mert a magyar élelmiszeriparnak és a Pick Szeged Zrt.-nek is szüksége van a jól képzett szakemberekre.
Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója kifejtette, az intézmény törekszik arra, hogy a gyakorlatban is minél inkább hasznosuljanak az egyetemen születő tudományos eredmények.
Az SZTE célja, hogy ipari partnereivel minél több közös kutatás-fejlesztési programot megvalósítson. Ezek közöl is kiemelkedett a Pick Szeged Zrt.-vel közös projekt, melyben a természettudomány és informatikai, a gyógyszerésztudományi és a mérnöki karáról vettek részt kutatók – mondta.
A Bonafarm csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, termékeit több mint 30 országban értékesíti.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pick Szeged Zrt. nettó árbevétele 2020-ban 72,3 milliárd, 2019-ben 67,3 milliárd forint volt. 2020-ban a vállalat nettó árbevételéből az export 20,9 milliárd, 2019-ben 17,9 milliárd forintot tett ki. A cég 2020-ban 5,3 milliárd forint adózott eredményt ért a 2019-es 4,3 milliárd forint után. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Ingyen borért keres önkénteseket egy nagyszabású spanyol kutatás
A Navarrai Egyetem kutatói Spanyolországban elindították a világ eddigi legnagyobb,…
Tovább olvasom >Így lett része a hétköznapoknak a mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia (AI) ma már szinte észrevétlenül vált a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Védelmet kapnak a húskészítmények elnevezései – irányt mutat az Európai Bizottság új javaslata
Újabb lépést tesz az átláthatóbb és tisztességesebb élelmiszerpiac irányába az…
Tovább olvasom >Aranyéremmel debütált a Flore Confectionery a nemzetközi csokoládéversenyen
Mindössze nyolc hónappal a piacra lépése után már aranyérmet nyert…
Tovább olvasom >NKFH: nem engedélyezett adalékanyagokat tartalmazó zselés édességet hívott vissza a forgalmazó
Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (Rapid…
Tovább olvasom >