A szakma „szépsége”

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 22. 08:00

Az UKBA kiállítói által bemutatott termékújdonságok mellett a pékek és cukrászok „művészeti” alkotásai voltak a közönség kedvencei. Artisztikában már jók vagyunk!Felbillenő pályán
Az UKBA 16. Nemzetközi Cukrászati, Sütőipari és Gasztronómiai Szakkiállítás egyik legjelentősebb programja a 2010. évi Cukrász Termékverseny és Bemutató volt. Az értékelés során elhangzott, hogy a versenyzők túlnyomó többsége az artisztika kategóriában nevezett, közülük hármuk munkája nemzetközi szinten is értékelhető. A látványos munkára lehetőséget adó artisztikát világversenyen is számosan választják, ám sokan esnek a túldíszítés hibájába itthon is.
A tanulók között tortadíszítés kategóriában osztottak ki két aranyérmet, ezeket Vass Viktor és Kozma Melinda kapta. A felnőttek csak artisztika kategóriában szerepeltek, aranyérmet és legmagasabb pontszámával az UKBA fődíját kapta a szlovákiai Bősről érkezett Sós Ádám. Ugyancsak aranyérmet érdemeltek Murvai Krisztina és Rózsa Krisztina munkái is.

Európa kenyereskosara
A kiállításon bemutatták a magyar pékválogatott közreműködésével készült, 2,5 méter átmérőjű „Európa kenyérkosarát”, amely az iparágra jellemző különféle termékekből lett összeállítva: számos kenyérfajtából, valamint sós és édes péksüteményekből. A pékválogatott komoly szakmai sikert vívott ki februárban a Riminiben évente megrendezett Sigep szakkiállítás hagyományos pékversenyén.
A megmérettetésen a Jankó Miklós, Takó Zoltán, Tukacs Roland összetételű csapat 5 kategóriából háromban az első díjat megszerezve előzte meg egész Európát. Tukacs Roland szerint a szakmai fejlődés legfontosabb iránya, ha úgy tetszik, trendje a kézműves hagyományokhoz, a hosszú érlelésű kovászos technológiákhoz való visszanyúlás – de ehhez ismerni kell a szakma minden csínját-bínját.

Liszt és kovász varázsa
A Magyar Pékszövetség által szervezett Pékek Díszmunka- és Termékversenyét három kategóriában hirdették meg: kenyér, péksütemény és díszmunka – utóbbira diákok is nevezhettek saját korosztályukban. A fogyasztók igényének változásai a pékszakmát sem kerülték el: a kenyerek és péksütemények elbírálásakor az íz mellett a zsűri az innovációt és a kreatív ötleteket külön is értékelte.
Kevesen tudják, hogy a díszmunkák versenyművei napokig készülnek, és a kenyértésztából kialakított formák szín- és formagazdagságából is látszik, hogy hatalmas szakmai tudás van mögöttük. A győztes ebben a kategóriában a pápai Takó Zoltán lett, aki városának egy utcaképét sütötte bele egy címerbe. A diákok között a Pesti Barnabás Szakközépiskola tanulói, Polhammer Zsófia és Bohus Zoltán vitték el az aranyérmet Téli pillanat című többfigurás kompozíciójukkal. A monori Rónai Gábor készítette a legjobb – flavonoidokkal dúsított – kenyeret. Rafinált ízhatással a teljes zsűrit levette a lábáról az ugyancsak pápai Kertész Krisztián Mákos varázs fantázianevű édes péksüteményével, amelyet aszalt szilvával ízesített, kívül pedig manduladarabokkal díszített.


Cukrászat és művészet
Kopcsik Lajost nemcsak a szakma ismeri, hanem jószerével az egész ország, elsősorban gyönyörűen díszített tortáiról. Az 55 éve cukrászként dolgozó mester 1960-ban készítette első díszmunkáját. 15 éve foglalkozik cukrászati artisztikával.
Az idei UKBA-n új stílusban készült műveit mutatta be, cukorból készült, bekeretezett, képszerűen a falra helyezett kreációkat, amelyek ismert képzőművészeti alkotások másolatai a cukrászmester szabad „átiratában”, valamint néhány saját mű. Ahogy a többszörös világbajnok elmondja: munkáinak témáját és stílusát két hobbija határozza meg, a képzőművészet és a zene.

Kapcsolódó cikkeink