A súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükség
Nehezebb lesz élelmiszerrel ellátni a Föld 2050-re 9 milliárdra becsült lakosságát, mivel napjainkhoz képest egy átlagembernek több élelemre lesz szüksége a magasság és a testtömeg növekedése, valamint a demográfiai átmenet miatt – vélik norvég kutatók.
Daniel B. Müller professzor és munkatársai a Sustainability című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan változott a lakosság a világ 186 országában 1975 és 2014 között.
„Két jelenség hatását tanulmányoztuk. Az egyik, hogy az emberek magasabbak és súlyosabbak lettek. A második, hogy a lakosság idősödik” – közölte Gibran Vita, a Norvégiai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.
Az első jelenség azt jelenti, hogy növekszik az élelem iránti kereslet. A második azonban némiképp ellensúlyozza az elsőt.
A kutatók kimutatták, hogy 2014-ben egy átlagos felnőttnek 14 százalékkal volt több a súlya, 1,3 százalékkal volt magasabb és 6,2 százalékkal idősebb, mint 2014-ben, emellett 6,1 százalékkal több energiára volt szüksége. A szakemberek szerint ez a folyamat a világ legtöbb országában folytatódni fog.
„Míg 1975-ben egy átlag felnőtt 2465 kalóriát fogyasztott naponta, 2014-ben már 2615-öt” – idézte Vitát az Eurekalert tudományos hírportál.
Emiatt az emberek fogyasztása globálisan 129 százalékkal nőtt, amelyért a lakosság növekedése 116 százalékban, a növekvő magasság- és súly 15 százalékban felelős. Az idős emberek ugyan kevesebbet fogyasztanak, de a lakosság öregedése miatt csak két százalékkal csökkent a fogyasztás. Ez a növekedés megfelel Skandinávia és Indonézia együttes élelmiszerszükségletének – hangoztatták a kutatók.
Az országok között vannak azonban jelentős különbségek, az 1975 és 2014 közötti súlygyarapodás 6-33 , az energiaigény 0,9-16 százalék között mozgott. Miközben egy átlagember Tongán 93 kilogramm, Vietnamban csak 52. Ez azt jelenti, hogy előbbinek 800 kalóriával többre van szüksége naponta, ami körülbelül négy adag zabból készült ételnek felel meg.
Egyes országokban igen gyorsmértékű a növekedés. A karibi Saint Lucia szigeten 40 év alatt átlagosan 62-ről 82 kilóra gyarapodtak az emberek.
A legkisebb és a legnagyobb változások Ázsiában és Afrikában mentek végbe.
A korábbi tanulmányok nem vették figyelembe a nagy termetű emberek és idősödő társadalmak növekvő szükségleteit, amikor kiszámolták a jövőbeni élelmiszerszükségletet – hívta fel a figyelmet Felipe Vásquez, a tanulmány egyik szerzője.
Ez a tanulmány fontos információkat biztosít az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részére, amely a globális élelmiszerbiztonság elleni harcot vezeti. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >