Legutóbbi gasztrotúráján az MVI csapata egyik tagtársunknál, a pilisvörösvári Stube étteremben járt. A vendégeket a tulajdonosok, Müller Edina és Áy Zsófia fogadták nagy szeretettel, és készséggel válaszolták meg kérdéseinket.
A cikk a Trade magazin 2025/5. lapszámában olvasható.
– Mit kell tudni a Stubéról?
– Pilisvörösvár szívében, egy régi sváb saroképületben működtetjük családias hangulatú éttermünket, ahol egyszerre nagyjából ötven vendéget tudunk leültetni, jó időben pedig egy kellemes kerthelyiséget is működtetünk. Nemcsak sváb és magyar fogásokat kínálunk, de kemencés pizzákat, kézműves burgereket és BBQ-különlegességeket is – főételeink ára jellemzően 3000–6000 Ft között van.
– Hogyan élték meg az elmúlt időszak gazdasági nehézségeit?
– Szerencsére már a COVID előtt kiépítettük az online rendelési felületünket és a házhoz szállítás rendszerét, így amikor nem jöhettek a vendégek, kiszállítottunk. A helyi közösség hihetetlen támogatást nyújtott: rengeteg törzsvendég rendelt tőlünk heti rendszerességgel, csak hogy segítsenek minket életben tartani. 2022-re forgalmunk már stabilizálódott, a pandémia előtti szintet is túlszárnyalta.
– Kaptak-e szakmai elismeréseket?
– Az elmúlt években több díjat is elnyertünk, amelyekre természetesen nagyon büszkék vagyunk. 2021-ben a Dining Guide Magyarország 100 legjobb étterme közé választott minket, és miénk lett az év legjobb családi étterme díj is. 2023-ban Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázaton a Fiatalokért különdíjat kaptuk kisvállalkozás kategóriában.

Müller Edina (balra) az MVI csapata körében
– Miből merítenek inspirációt?
– Az új fogások kitalálása munkánk egyik legizgalmasabb és legkreatívabb része. Inspirációnk első számú forrása a hagyomány és a családunk recepttára. A másik nagy ihletforrás a szezon és a friss alapanyagok. Sokszor a piac vagy a beszállító hív fel minket, hogy „most van a medvehagyma szezonja” vagy „nagyon szép sütőtök érkezett, nem akartok valamit kezdeni vele?”. Figyeljük a szakirodalmat és a gasztromédiát is, és hát nem utolsósorban a vendégek inspirálnak minket. Figyeljük, mik a kedvenceik, miről mondják azt, hogy „de kár, hogy ez csak hétvégi ajánlat volt”.
– Milyen aktuális trendek állnak közel önökhöz?
– Szeretjük, hogy egyre több vendég értékeli a minőségi alapanyagokat, érdekli őket az étel története, származása. Számunkra, akik szenvedélyesen szeretjük a gasztronómiát, igazán inspiráló ilyen közönségnek főzni. Közel áll hozzánk a farm-to-table szemlélet: a zöldségeket, húsokat, amit lehetséges, termelőktől szerezzük be.
Üdvözöljük a digitalizáció térhódítását: saját online rendelési rendszerünk és mobilalkalmazásunk van, amit magunk fejlesztettünk a rendelésfelvételre. Ennek ellenpontjaként a kézművesség trendjéhez is ragaszkodunk – amit csak lehet, házilag készítünk: tésztákat, péksüteményeket, szószokat…
– Miért csatlakoztak az MVI-hez?
– A hazai vendéglátó szakma érdekvédelme kulcsfontosságú; van még hová fejlődni ezen a téren. Az elmúlt évek megmutatták, mennyire sérülékeny tud lenni a vendéglátás – kell egy közös hang, ami képviseli az érdekeinket a döntéshozók felé. Az MVI-hez az utóbbi néhány évben kerültünk közel. Azt látjuk, hogy az ipartestület és a hozzá hasonló szervezetek sokat tesznek azért, hogy összefogják a szakmát, és közösen lépjenek fel, ha kell. Szükségünk van persze a sok hasznos információra és kapcsolatra is, amihez itt jutunk.
– Ha három embert kellene megnevezni a szakmában, akiket mindketten tisztelnek, kik lennének azok?
– A szakácsok közül Vomberg Frigyes, Pesti István és Adorjányi Máriusz, de hadd legyen egy pék is: Fekete Gergő!
– Kit látnának még szívesen vendégként a Stubéban?
– Erre aligha lehet jó választ adni. Minden vendégnek nagyon örülünk. Járnak hozzánk hírességek, orvosok, tudósok, mérnökök, kiváló szakemberek és irtózatosan kedves nagymamák unokákkal, családdal. Olyankor, amikor az időseket látjuk, akkor összeszorul a szívünk, és megfogalmazódik bennünk, hogy bárcsak a mi nagyszüleink is itt lennének, és azok a barátok és családtagok, akik már elmentek. Mi szerettünk együtt enni, együtt lenni és együtt mulatni, így nekik örülnénk a legjobban. A Stube gondolata pont ilyen apropóból fogant. Egy olyan helyet létrehozni, ahol mindenki otthon érezheti magát. //
Kapcsolódó cikkeink
Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >Parázs helyzet
Az elmúlt évek inflációs hatása és az alapvető szükségletek drasztikus…
Tovább olvasom >Mantova: Olasz ízorgia, fűszerekkel
A Fratelli Mantova BBQ termékcsalád új szintre emeli a grillezést. Egész évben, akár grillsütő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Minden idők legjobb anyák napi pezsgőpromóciója – A nap képe
A Törley palackjainak nyakára került a budapesti üzletekben – közel…
Tovább olvasom >Extra-Dry Martini – A nap videója
Az extraszáraz Martini nem egy poén, inkább gin, mint koktél:…
Tovább olvasom >