A stratégiai migráció lehet az európai gazdasági növekedés kulcsa

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 27. 09:03

Hogyan lehet egyensúlyt teremteni a tehetség iránti kereslet és kínálat között az Európa 2020 programmal összhangban? – ezt a kérdést járta körül Hans Leentjes az Észak-Európai ManpowerGroup Elnöke.

A ManpowerGroup™ (NYSE: MAN), a világ vezető vállalata az innovatív munkaerő-piaci megoldások területén, részt vett a „Nemzetközi Munkaerő Mobilitás” című panelbeszélgetésen, melyre a „Foglalkoztatás és Növekedés: Európa 2020 Keretprogramon belül Nagy-Britannia és Belgium foglalkoztatás-politikájának összehasonlítása” címet viselő rendezvényen került sor. Hans Leentjes, az észak-európai ManpowerGroup elnöke elmondta, hogy a stratégiai migráció és a már bevándorolt munkaerő alkalmazása, hogyan járulhat hozzá Európa tehetségszerzési csatornáihoz (’talent pipeline’) és hogyan segíti elő a regionális növekedést.

A beszélgetés két másik résztvevője Eamonn Davern, International Relations vezetője, Jobcentre Plus, DWP és Chris Serroyen, ACV-CSC Study and Research Department vezetője volt. A beszélgetés moderátora James Purnell, a Boston Consulting Group Senior Tanácsadója és a nagy-britanniai ex-munkaügyi miniszter volt.

“A Human Age (Tehetségek Kora/Talentizmus) idején, a tehetség mobilitása— azaz a munkaerő áttelepítése oda, ahol a munka található — lehet a munkaerőpiaci ellentmondások feloldásának egyik fontos eszköze.” mondta Leentjes. “A világ folyamatosan változik – és a vállalkozásoknak, kormányoknak „glokális” megközelítéssel kell alkalmazkodniuk az új környezethez, amely lehetővé teszi, hogy a globálisan rendelkezésünkre álló tehetségek számát (a ‘talent pool’-t) a helyi igényekhez igazítsák.”

Az elhúzódó recesszió és a magas munkanélküliségi ráta miatt a tehetségek migrációjának támogatása már eddig is napirenden volt a politika világában, viszont fontos felismerni azt is, hogy a migráció lehet a növekedés elősegítésének elsődleges eszköze.

“A ManpowerGroup 2011-es Tehetség Felmérése során kiderült, hogy Belgiumban a munkáltatók 36%-a, míg Nagy-Britanniában 15% -a nem talál megfelelő munkaerőt, annak ellenére, hogy túljelentkezés van tehetséges jelöltekből, akik azonban nem rendelkeznek az üzletághoz szükséges készségekkel és gyakorlattal. Kiemelték a munkanélküliség csökkentésének fontosságát a bevándorlók körében. Belgiumban a bevándorlók esetében a munkanélküliségi ráta kétszer olyan magas, mint a tősgyökeres belga lakosság körében. Az Európa 2020 Program egyik stratégiai célja a 20-64 év közötti személyek foglalkoztatási rátájának 75%-ra történő emelése. ManpowerGroup azt javasolja a vállalatoknak, hogy az időszakos munkaerő-kölcsönzés mellett dolgozzanak ki hosszú távú munkaerő-stratégiát is. A bevándorlók már létező tehetségbázist jelentenek, azonban, ahogy az más csoportokra is igaz, nekik is tréningekre, oktatásra és karrierjüket végigkísérő fejlesztési programokra van szükségük.
A tehetségek iránti igény előrejelzéséhez, és ennek tükrében a tehetségek megfelelő fejlesztéséhez a munkáltatóknak átfogó munkaerő- és üzleti stratégiával kell rendelkezniük, illetve egyensúlyba kell hozni a külső kínálatot a belső kereslettel.

Kapcsolódó cikkeink