A sportolók nagy kedvence lett a ToTu termékcsalád
Egyre több ember számára ismert, hogy mennyire fontos egészégünk megőrzése szempontjából a megfelelő fehérjebevitel. Testünk számos képességének fenntartásához elengedhetetlen a mennyiségileg és minőségileg elégséges aminosav elfogyasztása. Legyen szó antitestekről (vírusos és bakteriális fertőzések ellen küzdő fehérjék), enzimekről (olyan fehérjék, amelyek kémiai reakciókat hoznak létre a sejtekben és segítik az új molekulák kialakulását), hírvivő fehérjékről (jeleket továbbítanak a szervezetben, például hormonok), a sejtek szerkezetét biztosító fehérjékről (olyan fehérjék, amelyek nyomelemeket és molekulákat szállítanak a szervezetben), szükségünk van pótlásukhoz, működésükhöz ezen építőkövekre.
„Sokan számon tartják a szervezetükbe bevitt táplálékösszetevőket. Legyen szó napi elfogyasztott fehérje-, szénhidrát-, zsír-, víz- vagy kalóriamennyiségekről, igyekeznek diétáknál vagy életmódváltáskor ezeket számszerűsíteni, ezáltal objektívabbá tenni az étkezési szokásaikat. A fehérje fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy míg a szénhidrát és zsír elfogyasztott mennyiségére általában egy felső korlátot határoznak meg maguknak célként, addig az ivóvízre és a fehérjemennyiségre egy elvárt minimum mennyiséget. Éppen ezért nem mindegy, milyen fehérjeforráshoz nyúlunk. Hiszen míg például a csicseriborsó vagy a burgonya esetében egységnyi fehérjéhez rengeteg szénhidrát is társul, addig mondjuk tojásfehérje és hal esetében a fehérjék melletti egyéb tápanyagbevitel sokkal kedvezőbb. Ráadásul a különböző forrásból származó fehérjék hasznosulása az emberi szervezetben is jelentősen eltérő lehet”
– mondta el dr. Németh Csaba élelmiszermérnök.
Azt, hogy mennyire jól hasznosulnak a táplálékaink, az élelmiszerek biológiai értéke mutatja meg. A természetes fehérjeforrások közül az anyatej és a tojás (100) esetében a legkedvezőbb ez az adat. Ugyanakkor a többi állati eredetű fehérjeforrásé is nagyon jónak mondható, legyen szó tehéntejről (88–95), marhahúsról (88–92) halhúsról (80–92), sertéshúsról (84), csirkehúsról (82), vagy akár sajtokról, joghurtól. A növényi fehérjeforrásoknál ez az érték már kevésbé kedvező, és ezt annak ellenére elmondhatjuk általánosságban is, hogy markáns eltérések lehetnek. Például szójafehérje (74–78) esetében jóval kedvezőbb a fehérjehasznosulás, mint kukoricaliszt (49) esetében.
„A nem megfelelő tápanyagbevitelre, itt főként a fehérjeforrásokat szemügyre véve, a múltban többen is felfigyeltek a különböző kultúrák kapcsán. Míg Európában a nem megfelelő fehérjebevitel hosszú ideje nem igazán jelenthet gondot változatos étrend mellett, sok helyen problémásabb a helyzet. A Kwashiorkor főként elmaradottabb országok gyermekkori hiánybetegsége, mely főként nem megfelelő fehérjebevitel, tehát a minőségi éhezés miatt alakul ki”
– folytatta dr. Németh Csaba.
A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel gátja esetenként gasztronómiai hátterű is lehet. Az emberi élelmiszer-fogyasztás ugyanis gyakran sokkal inkább az ízekről, illatokról és színekről szól, mint a tápanyagtartalomról. Esetenként látjuk, hogy a nem éppen proteindús édességekkel nem egyszerű versenyezniük az egészséges élelmiszereknek. Gondolva itt arra, hogy egy tojásfehérje-rántotta nem mindig „csúszik” olyan jól az unokák bendőjébe, mint a pogácsa vagy a dobostorta. Ugyanakkor ma már az élelmiszer-innovációk, a napról napra megjelenő új és egészségtudatos élelmiszerek segítségünkre siethetnek. Olyan élelmiszerek jelennek meg a polcokon, mint a tojásfehérjéből készült túró- és tejföl-alternatívák, amelyek segítségével egy, a gyerekek számára ellenállhatatlan, jól hasznosuló fehérjékben gazdag desszert könnyedén előállítható bármikor. Sőt, ma már egy proteindús epres tojásfehérje-joghurtalternatíva is könnyedén beszerezhető.
„A fehérjedús étrend változatossága a sportolók számára is előnyös, hiszen izomzatuk építéséhez és fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és összetételű aminosav-bevitel. A tojásfehérje-alapú termékek, amelyek között tejtermék-helyettesítők, így például túróalternatíva is található, ráadásul zsír- és szénhidrátmentesek is, így az erőnlét mellett a versenysúly támogatásában is a sportolók segítségére lehetnek”
– zárta gondolatait dr. Németh Csaba. (x)
Kapcsolódó cikkeink
A Baltikumban terjeszkedik az Anora Group
A prémium borokat és szeszes italokat gyártó Anora Group baltikumi…
Tovább olvasom >„Csak úgy!” – Egy különleges kampány a Moments ostyával
A Moments ostya idei őszi kampánya nem csupán egy új…
Tovább olvasom >Önelfogadásról, önfelszabadításról és a hétköznapok ajándékáról – Együtt okosodtunk! (Business Days 2024 2. rész)
A Business Days pénteki napja az egész heti megfeszített figyelem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >