A somogyi pékek már emelnek: háromszáz forint fölé drágul a kenyér

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 08. 12:56

300 forintnál is drágább lehet jövő héttől a fehér kenyér kilója. A somogyi pékek nagy része 20, mások 30 százalék körüli áremelést hajtanak végre. Úgy tűnik, a kereskedők beletörődtek a döntésbe, ám a drasztikus drágulásnak akár márciusban folytatása lehet.

A tavaly nyári betakarításkor a malmi minőségű búza tonnája 27-28 ezer forint volt Somogy megyében. Nemrég már tonnánként 65-70 ezer forintért kötöttek üzletet a felvásárlók. A gabonakészlet jelentős része azonban megcsappant, kiürültek a raktárak. Eközben a liszt ára is felfelé kúszott.

Egy éve még 49 forintba került kilója, most 105 forintot kérnek a malmok. A pékségek halogatták az áremelésről szóló döntést, hiszen, mint minden ilyen lépésnek, súlyos következményei lehetnek. Piacvesztés és forgalomcsökkenés: a válságok sorozatát átvészelt sütőipar szereplői ettől tartanak a leginkább. Az év elején elhalasztott áremelést már képtelenek tovább görgetni. A somogyi üzletekben február 14-től új árjegyzéket böngészhetnek a vásárlók.

A somogyi pékek szerint ha most nem emelnek árat, akkor a tizedük még az idén koldusbotra jut. Mindenesetre figyelmeztető jelként emlegeti a szakma, hogy a közel 80 somogyi sütőipari vállalkozás közül egy év alatt öt lehetetlenült el. A kisebb cégek 70 százaléka súlyos napi anyagi gondokkal viaskodik, jó páran életveszélyesen eladósodtak.

Septe József vállalkozó, a pékszövetség dél-dunántúli régiós elnöke szerint irreális viszonyok alakultak ki a piacon, elképesztő magasságokba emelkedett a liszt és az energia ára. Horváth Zoltán, a kaposfői pékség tulajdonosa azt mondta: a kifizetetlen számlák is egyre súlyosabb terhet jelentenek. Az önkormányzatok, intézmények közül több csúszik a fizetéssel, nekik például több mint 1,5 millió forinttal tartoznak.

Kadarkúton sem kerülik el a kényszerű lépést. Kalocsai László cégvezető úgy látja: termékcsoportonként eltérően, 20-30 százalékkal emelnek árat. Úgy tudjuk, több multi kereskedelmi társaságnál is többet fizethetnek a friss kenyérért, kifliért, buktáért a vevők. Kész tényként kezelik a drágulást az ismert áruházláncoknak szállító nagyobb somogyi sütőipari vállalkozásoknál is. Partnereik kedden, szerdán kapják kézhez a módosított árjegyzéket.

A Brunner Sütőipari Kft. – az ismert okokra hivatkozva – átlag 20 százalékos növelést tart jogosnak. Most átlagosan 205-249 forintba kerül a fehér kenyér kilója a boltokban, ám mint Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy tulajdonosa elmondta, jövő héttől 250-305 forint közötti árakkal találkozhatnak a vásárlók. Ugyanakkor esély van arra, hogy márciustól dráguljon a liszt, ami további 10-30 forintos kenyérár emeléshez vezethet – írja a sonline.hu.

Kapcsolódó cikkeink