A sok is probléma
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint 2018-ban Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés. Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint az Unió bortermelése (szőlőlé és szőlőmust nélkül) 182,3 millió hektoliter volt 2018-ban, 27 százalékkal több az előző évinél.
Az Agrárminisztérium is úgy ítélte meg, hogy Európában hatalmas borkészletek halmozódtak fel, ezért úgynevezett zöldszüreti támogatás ad a gazdáknak, akik idén EU-s forrásból kompenzációt kaphatnak terméskiesésre. Zöldszüreti támogatásra jelentkezhetett minden szőlősgazda, aki úgy érzi, nem tudja majd értékesíteni a szőlőtermését, illetve annak egy részét. (A zöldszüret azt jelenti, hogy nem várják meg, amíg a gyümölcs teljesen beérik.) A támogatás összege hektáronként 300 ezer – 1,1 millió
forint volt. //
Kapcsolódó cikkeink
EU: Újra napirenden az „húsnevek” tiltása a növényi alapú termékeknél
Nem tágít az Európai Bizottság a húsra utaló kifejezések –…
Tovább olvasom >Új felmérés: a vásárlók nem kérnek a mérgező vegyszerekből
Egy új, öt országot érintő felmérés komoly aggodalmakat tárt fel…
Tovább olvasom >30 százalékkal drágult az étkezési tojás az év első felében
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >