A sóhamisítás csökkentheti a lengyel élelmiszerek külföldi keresletét
A lengyel élelmiszeripar tart a külföldi kereslet csökkenésétől, mert az étkezési só kiterjedt hamisítása miatt többek között a cseh és szlováki élelmiszergyártói kamarák is a lengyel termékek bojkottjára szólították fel a fogyasztókat.
Lengyelországban február végén derült fény arra, hogy három cég több mint tíz éven keresztül havonta több ezer tonna nem étkezési sót élelmiszerként adott el egyebek közt hús-, hal- és tejfeldolgozó üzemeknek, illetve pékségeknek. A nem étkezési rendeltetésű só felhasználásával előállított készítmények bárhol forgalomba kerülhettek, de az ügyészség nem hozta nyilvánosságra a hamisított sót használó élelmiszer-feldolgozók listáját.
Az ügyet vizsgáló nyugat-lengyelországi poznani körzeti ügyészség szakértői és a lengyel népegészségügyi szolgálat laboratóriumi vizsgálatai szerint a hamisított só nem káros az egészségre, de fogyasztásra nem alkalmas.
Witold Choinski, a lengyel húsfeldolgozók egyesületének elnöke szerint a sóhamisításról már a német, litván, ír és angol fogyasztókat is figyelmeztették az ottani kamarák, és hangsúlyozta, hogy a negatív marketing következményeit már az elkövetkezendő hetekben fel lehet mérni.
A lengyel élelmiszeripar más ágazatai is tartanak a külföldi kereslet csökkenésétől, de Andrzej Gantner, az élelmiszergyártók egyesületének főigazgatója szerint a bojkott mértéke a laborvizsgálatok pozitív eredményének külföldi elterjedésétől függ.
2011-ben a lengyel élelmiszeripari cégek 15,2 milliárd euró értékű árut adtak el külföldön. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Pénteken indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi akciója
Péntektől vasárnapig az Élelmiszerbank hagyományos karácsonyi kampányának keretében minden korábbinál…
Tovább olvasom >A karrierváltás kihívásai – számos pozícióra munkára kész jelöltet keresnek
Karrierváltás történhet kényszerből a megváltozott piaci vagy személyes körülmények miatt,…
Tovább olvasom >Egy, két, hárs – hársmézet népszerűsítő kampány indult
A téli időszak kedvelt immunerősítője, a hársméz áll az idei…
Tovább olvasom >