A só és a demencia kapcsolata

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 07. 10:59

Bár bizonyos elméletek tagadják a tételt, de a többség a túlzott sófogyasztást kimondottan egészségromboló hatásúnak tartja. A túl sok só az orvosok szerint az agyunknak és a szívünknek sem tesz jót. Mindössze egy teáskanálnyi só is „tompítja az agyat” és megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát olvastuk a betegszoba.hu portálon.

A so es a demencia kapcsolata 1

Kanadai tudósok szerint a magas sótartalmú étrenden élő, keveset mozgó idős emberek gyorsabb mentális romlást tapasztalnak, mint azok, akik jobban odafigyelnek a sóbevitelre. A Torontói Egyetem kutatói dr. Alexandra Fiocco vezetésével 1262 egészséges, 67 és 84 év közötti férfi és nő sófogyasztását és fizikai aktivitását vizsgálták egy hároméves időszakban. Eredményeik azt mutatták, hogy a sok nátriumot tartalmazó étrend kevés testmozgással ötvözve különösen káros az idős felnőttek kognitív teljesítményére. Jó hír azonban, hogy azok a mozgásszegény életmódot élő idősek, akik nem fogyasztottak nagy mennyiségű sót, a vizsgálati időszakban nem mutatták a kognitív hanyatlás jeleit. A kutatásban a nagy mennyiséget több mint napi 3090 mg tiszta nátriumban határozták meg, ami alig több mint napi egy teáskanálnyi só. (Ez a mennyiség 15 zacskó chipsszel, három és fél Big Mac-kel, és majdnem két teljes angol reggelivel egyenértékű.) A Neurobiology of Aging szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a vizsgálat résztvevői közül néhányan majdnem háromszorosát fogyasztották ennek a mennyiségnek.
A kutatók szerint a só és az agyműködés romlása közötti összefüggés ismerete segíthet az embereknek abban, hogy egészségesebben öregedjenek. Az ilyen korúaknak rá kell ébredniük, hogy a televízió előtti hosszú ücsörgés és a sós rágcsálnivalók fogyasztása nem tesz jót nekik. A kutatások egyébként azt mutatták, hogy ha valaki körülbelül 3 grammal csökkenti napi sóbevitelét (ami hat szelet kenyérnek felel meg), egynegyedével csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

A so es a demencia kapcsolata 2

Kapcsolódó cikkeink