A Skanska lerakta leginnovatívabb budapesti irodaháza, a Green House alapkövét

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 19. 09:43

A mai napon lerakták a belváros legzöldebb irodaházának, a Green House alapkövét. Az eseményen részt vett Svédország Magyarországra akkreditált nagykövete Cecilia Björner, Dr. Tóth József, Budapest XIII. kerületének polgármestere, és Claes Larsson, a Skanska AB alelnöke. A 32,5 millió eurós környezettudatos beruházást a fenntarthatóságot és hosszú távú gazdaságos üzemeltetést szolgáló technológiákkal építik meg.

A Green House a magyar rendeletekben előírt értéknél 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt majd, és 64 százalékkal kevesebb ivóvizet használ fel. Magyarországon ez az első projekt, mely megkapta a rangos nemzetközi zöld épületminősítési rendszer, a LEED Platinum előminősítését. A Green House-t 2012 második felében adják át a bérlőknek.

Az irodaház technikai megoldásai között szerepel a geotermikus hűtőrendszer, a szürkevíz hasznosítás (WC-k öblítésére), és a melegvíz-ellátást biztosító napkollektorok. A hétemeletes, bruttó 17.800 m2-es bérelhető irodaterülethez egy kertként is szolgáló tetőterasz is tartozik majd. Valamennyi környezettudatos megoldás az épület fenntarthatóságát és a bérlők egészséges környezetben történő munkavégzését szolgálja, hozzájárulva a betegség miatti szabadságok számának csökkentéséhez és az alkalmazottak nagyobb produktivitásához is.


“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen jelentős, a további fejlesztéseink számára mérföldkőnek számító projektet valósíthatunk meg Magyarországon, mint a Green House. Bérlőink és befektetőink személyében olyan hosszú távú partnerekre számítunk, akik felelős vállalati tevékenységet folytatnak és elkötelezettek munkavállalóik egészséges munkakörnyezete iránt. Ugyanakkor értékelik azt is, hogy milyen költségtakarékossági vonzattal jár, ha zöld irodába költöznek” mondta Andreas Lindelöf, a Skanska Property Hungary ügyvezető igazgatója az ünnepségen.

Az ingatlan Budapest központjában a 13. kerületi Kassák Lajos és Lőportár utca sarkán, zöld környezetben található. Megközelíthetőség, tömegközlekedés és szolgáltatások szempontjából is ideális az elhelyezkedése.

“Az új irodaépület hozzájárul a kerület fejlődéséhez és felhívja a figyelmet a környezetbarátabb életterek fontosságára” – nyilatkozta Dr. Tóth József polgármester. „A XIII. kerületi Önkormányzat folyamatosan tesz azért, hogy élhetőbb környezetet biztosítson az itt lakóknak. A kerületen kívül is népszerű AngyalZÖLD program részeként élen járunk a szelektív hulladékgyűjtésben, a fa- és virágültetésben, sétálóutca kialakításában, szökőkút építésben.”

A Green House tervezői a svéd White Arkitekter AB és a magyar Dpi Design Kft. A Skanska fejlesztései során kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi és munkavédelmi szabályok betartására. A vállalat szigorú szabályrendszert, tréningeket és belső auditot alkalmaz a munkavállalói és az alvállalkozók biztonsága érdekében.

Kapcsolódó cikkeink