A sárgadinnyével indul a hazai dinnyeszezon június elején

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 29. 12:00

A sárgadinnyével indul a hazai dinnyeszezon, június első hetében már kereskedelmi mennyiségben lesz a piacon – tájékoztatta Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke az MTI-t.

sargadinnye

A görögdinnyeszezon várhatóan július 5-ével indul – tette hozzá.

Oravecz Tamás kiemelte: a dinnyetermelők egységes véleménye alapján már jelezték a kereskedőknek a szezon kezdetét és várható időtartamát, hogy időben fel tudjanak készülni a magyar szántóföldi gyümölcs fogadására.

Az elnök elmondta: a dinnyepiac szereplői megállapodtak arról, hogy a szezon teljes ideje alatt online kapcsolatot tartanak fenn a megrendelt tételek betakarítása, csomagolása és gyors beszállítása érdekében.

Dél-Békésben a tavalyi szezonhoz hasonlóan kiváló minőségű, zamatos lesz a dinnyetermés, a csapadékos, meleg időjárás a hektáronkénti hozamot is kedvezően befolyásolja. Oravecz Tamás szerint lesz elegendő magyar dinnye a hazai piacon, a termelők a kereskedelmi megrendeléseket folyamatosan tudják majd teljesíteni, a kért ütemben rugalmasan beszállítani. Az elnök megjegyezte: a görögdinnyék az idén a szokásosnál kisebbek lesznek, a termelők a kereskedelmi igényekre reagálva döntően tíz kilogrammnál kisebbeket állítanak elő.

Az egyesület adatai szerint a gazdák 2014-ben hatszáz hektáron termelnek sárgadinnyét és hatezer hektáron görögdinnyét. A termésmennyiség ötven százalékát Dél-Békésben, Medgyesegyházán és környékén állítják elő. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink