A Salinen több évszázados múltra tekint vissza

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 26. 09:35

Több száz éves hagyományokkal rendelkező sótermelő vállalatként az osztrák Salinen Austria AG Európa egyik meghatározó piaci szereplője. A cég termékei széleskörűen felhasználhatóak az élelmiszeriparban, a vegyiparban és a mezőgazdaságban egyaránt. A tradicionális osztrák társaság sikere a szakértelemnek és a kiváló minőségű termékeknek egyaránt köszönhető.

 Stefan Maix, a Salinen Austria vezérigazgatója


Stefan Maix,
a Salinen Austria vezérigazgatója

Mag. Stefan Maix 2008 áprilisa óta tölti be a Salinen Austria AG vezérigazgatói pozícióját. Irányításával a cég a legutóbbi pénzügyi évben 1,13 millió tonna sót termelt, 415 főnek adva munkát.

– A Salinen több évszázados múltra tekint vissza. Melyek voltak a cég fejlődésének főbb állomásai?

– Az elmúlt 7000 évben a só az egyik legkeresettebb és legnagyobb volumenben kitermelt termék volt Ausztriában. Habár a Salinen Austria AG már a 15. században megkezdte működését, igazán dinamikus fejlődésnek a 20. század második felében indult. Ausztria 1995-ös EU-csatlakozását követően sor került az állami vállalat privatizációjára, melyet követően a Salinen továbbra is osztrák tulajdonban működhetett tovább. A mai napig az egyetlen olyan vállalat vagyunk Ausztriában, mely sókitermelési joggal rendelkezik.

Az elmúlt években véghezvitt jelentős átalakításoknak köszönhetően sikerült gyártási kapacitásunkat 700 ezer tonnáról 1,13 millió tonnára növelni, melyhez 110 millió eurós forgalom társult az elmúlt évben. A termelés közel felét exportra szánjuk.

A Salinen piacvezetőként 415 embernek ad munkát, és Ausztrián kívül összesen nyolc országban van jelen. Széles termékpalettánkkal igyekszünk lefedni ezen területek piaci igényeit, fogyasztói (B2C szegmens) és vállalati (B2B szegmens) igényeket egyaránt.

– A tradíción és a szigorú minőségbiztosítási követelményeknek való megfelelésen túl melyek azok a faktorok, ­amelyek biztosítják a Salinen pozíciójának fenntartását?

– Termékmenedzsmentünk, a folyamatos fejlesztések és a cég által nyújtott széles körű szolgáltatások azon erősségeink közé tartoznak, melyek megkülönböztetnek minket a többi vállalattól a piaci versenyben, és biztosítják vezető szerepünket. Széles körű szolgáltatások alatt értem a személyre szabott igények kielégítését, melyre valóban képesek vagyunk, hiszen amellett, hogy nagy tisztaságú, kiváló minőségű termékeket kínálunk, folyamatos, biztonságos ellátást nyújtunk korszerű logisztikai rendszert működtetve, mely hatékonyságunk kulcsa. Emellett pedig kiemelt figyelmet fordítunk a vevői kapcsolatok ápolására is.

– A közvélekedésben számos téves információ kering a sófogyasztással kapcsolatban. Hogyan biztosítható ennek ellenére a piaci növekedés, a fejlődés?

– A só lételemünk, sejtjeink fejlődéséhez, szervezetünk működéséhez elengedhetetlen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint egy felnőtt átlagos napi sóbevitele 5 gramm (WHO 2012). Ennek ellenére a só a lakossági fogyasztásban nem tartozik a gyorsan forgó árucikkek közé, de hozzáadott értékekkel biztosítható a növekedés.

A 7001 só kitermelése úgynevezett „kioldásos” technológiával történik. Egy szondarendszer segítségével vizet vezetünk a hegy gyomrába, így oldjuk ki a sziklákban fellelhető sót. A 27%-os sóoldatot egy vezetékrendszeren keresztül az Ebensee-i gyárunkba utaztatjuk, itt történik a só lepárlása és kristályosítása. A tisztítási folyamat során a sóoldatban található ásványi anyagokat is eltávolítjuk. A csaknem 100%-os sótartalomnak köszönhető a szokottnál fokozottabb, intenzív sós ízérzet.

A só tisztasága az ipar számos területén igen fontos szereppel bír. A 7001 szlogen tökéletesen összefoglalja a márka esszenciáját: „ŐSTENGERI SÓ az Alpok érintetlen mélyéből”. A 7001 változatos, konyhabarát kiszerelésben került piacra, és elérhető jóddal, valamint egyéb értéknövelő összetevőkkel dúsított formákban is. (x)

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink