A sajt, mely csökkenti a magas vérnyomást

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 24. 11:01

Egy új kutatási eredmény szerint a Grana Padano néven anyakönyvezett, a parmezánhoz nagyon hasonló sajtféle pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre, így fogyasztása segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek.

parmezan

A mediterrán diétáról eddig is tudtuk, hogy számos rendkívül pozitív hatása van az egészségre, de most egyik legfontosabb eleméről, az egyik legfontosabb olasz kemény sajtról is kiderült, hogy szinte gyógyító hatású.

A kutatást Piacenza város katolikus egyetemének Guglielmo de Saliceto nevű kórházának magasvérnyomás-osztályán végezték el. Harminc felnőttet vizsgáltak két hónapon keresztül két csoportban. Az egyik csoport tagjai mindennap elfogyasztottak 28 gramm sajtot, míg a többieknek placebo hatású sajtutánzatot adtak.

A sajtot fogyasztók körében jelentős mértékű vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, miközben a súlyuk és a vércukorszintjük nem változott.

A hatás hasonló volt a magas vérnyomás ellen gyógyszerekhez – mondta Giuseppe Crippa, a kutatás vezetője. Doktor Crippa szerint a parmezán típusú sajtok rendszeres fogyasztása az egészséges életmód és étkezés részeként jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet.

Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a parmezán ezenkívül rendkívül jó kalciumforrás is és a tejérzékenyek egy része is fogyaszthatja, mivel laktózmentesnek minősül. (Kádár Mónika, origo)

Kapcsolódó cikkeink