A sajt, mely csökkenti a magas vérnyomást
Egy új kutatási eredmény szerint a Grana Padano néven anyakönyvezett, a parmezánhoz nagyon hasonló sajtféle pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre, így fogyasztása segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek.
A mediterrán diétáról eddig is tudtuk, hogy számos rendkívül pozitív hatása van az egészségre, de most egyik legfontosabb eleméről, az egyik legfontosabb olasz kemény sajtról is kiderült, hogy szinte gyógyító hatású.
A kutatást Piacenza város katolikus egyetemének Guglielmo de Saliceto nevű kórházának magasvérnyomás-osztályán végezték el. Harminc felnőttet vizsgáltak két hónapon keresztül két csoportban. Az egyik csoport tagjai mindennap elfogyasztottak 28 gramm sajtot, míg a többieknek placebo hatású sajtutánzatot adtak.
A sajtot fogyasztók körében jelentős mértékű vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, miközben a súlyuk és a vércukorszintjük nem változott.
A hatás hasonló volt a magas vérnyomás ellen gyógyszerekhez – mondta Giuseppe Crippa, a kutatás vezetője. Doktor Crippa szerint a parmezán típusú sajtok rendszeres fogyasztása az egészséges életmód és étkezés részeként jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet.
Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a parmezán ezenkívül rendkívül jó kalciumforrás is és a tejérzékenyek egy része is fogyaszthatja, mivel laktózmentesnek minősül. (Kádár Mónika, origo)
Kapcsolódó cikkeink
A Coop Italia saját márkás termékeivel erősít a horvát Tommy
Stratégiai együttműködést kötött a horvát Tommy kiskereskedelmi lánc és az…
Tovább olvasom >Több százmillió eurós beruházást tervez a Conad Adriatico 2027-ig
Az olaszországi Conad láncot működtető Conad Adriatico szövetkezet bejelentette, hogy…
Tovább olvasom >Eladná olaszországi vállalatát a Carrefour
A francia Carrefour kiskereskedelmi óriás fontolgatja olaszországi üzletágának eladását, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >