A sajt, mely csökkenti a magas vérnyomást
Egy új kutatási eredmény szerint a Grana Padano néven anyakönyvezett, a parmezánhoz nagyon hasonló sajtféle pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre, így fogyasztása segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek.
A mediterrán diétáról eddig is tudtuk, hogy számos rendkívül pozitív hatása van az egészségre, de most egyik legfontosabb eleméről, az egyik legfontosabb olasz kemény sajtról is kiderült, hogy szinte gyógyító hatású.
A kutatást Piacenza város katolikus egyetemének Guglielmo de Saliceto nevű kórházának magasvérnyomás-osztályán végezték el. Harminc felnőttet vizsgáltak két hónapon keresztül két csoportban. Az egyik csoport tagjai mindennap elfogyasztottak 28 gramm sajtot, míg a többieknek placebo hatású sajtutánzatot adtak.
A sajtot fogyasztók körében jelentős mértékű vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, miközben a súlyuk és a vércukorszintjük nem változott.
A hatás hasonló volt a magas vérnyomás ellen gyógyszerekhez – mondta Giuseppe Crippa, a kutatás vezetője. Doktor Crippa szerint a parmezán típusú sajtok rendszeres fogyasztása az egészséges életmód és étkezés részeként jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet.
Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a parmezán ezenkívül rendkívül jó kalciumforrás is és a tejérzékenyek egy része is fogyaszthatja, mivel laktózmentesnek minősül. (Kádár Mónika, origo)
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte elérhető lesz a Despar Italia üzleteiben az S-Budget márka
Az olasz Despar Italia, az SPAR koncesszió tulajdonosa, országosan elérhetővé…
Tovább olvasom >Egész Délkelet-Európára kiterjeszti hibrid diszkontkoncepcióját az Eurospin
Az Eurospin olasz diszkontkereskedő Délkelet-Európában terjeszkedik. Az észak-olasz kiskereskedő helyi…
Tovább olvasom >30 millió euró beruházásával bővíti olaszországi tésztagyártását a Barilla
A Barilla 30 millió eurót invesztál a dél-olaszországi Foggia városában…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >