A sajt, mely csökkenti a magas vérnyomást
Egy új kutatási eredmény szerint a Grana Padano néven anyakönyvezett, a parmezánhoz nagyon hasonló sajtféle pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre, így fogyasztása segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek.
A mediterrán diétáról eddig is tudtuk, hogy számos rendkívül pozitív hatása van az egészségre, de most egyik legfontosabb eleméről, az egyik legfontosabb olasz kemény sajtról is kiderült, hogy szinte gyógyító hatású.
A kutatást Piacenza város katolikus egyetemének Guglielmo de Saliceto nevű kórházának magasvérnyomás-osztályán végezték el. Harminc felnőttet vizsgáltak két hónapon keresztül két csoportban. Az egyik csoport tagjai mindennap elfogyasztottak 28 gramm sajtot, míg a többieknek placebo hatású sajtutánzatot adtak.
A sajtot fogyasztók körében jelentős mértékű vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, miközben a súlyuk és a vércukorszintjük nem változott.
A hatás hasonló volt a magas vérnyomás ellen gyógyszerekhez – mondta Giuseppe Crippa, a kutatás vezetője. Doktor Crippa szerint a parmezán típusú sajtok rendszeres fogyasztása az egészséges életmód és étkezés részeként jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet.
Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a parmezán ezenkívül rendkívül jó kalciumforrás is és a tejérzékenyek egy része is fogyaszthatja, mivel laktózmentesnek minősül. (Kádár Mónika, origo)
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte elérhető lesz a Despar Italia üzleteiben az S-Budget márka
Az olasz Despar Italia, az SPAR koncesszió tulajdonosa, országosan elérhetővé…
Tovább olvasom >Egész Délkelet-Európára kiterjeszti hibrid diszkontkoncepcióját az Eurospin
Az Eurospin olasz diszkontkereskedő Délkelet-Európában terjeszkedik. Az észak-olasz kiskereskedő helyi…
Tovább olvasom >30 millió euró beruházásával bővíti olaszországi tésztagyártását a Barilla
A Barilla 30 millió eurót invesztál a dél-olaszországi Foggia városában…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >