A sajt a tejtermékek heroinja?
A sajt éppúgy függőséget okozhat, mint a kábítószer, mégpedig a kazein miatt – írja a mipszi.hu egy Michigani Egyetem kutatásáról. Szakértők szerint a tejtermékek egy részében megtalálható kazein aktiválja az agy ópiátokra érzékeny receptorait, amelyek a fájdalommal, a jutalmazással és a függőséggel állnak összefüggésben.
A Michigani Egyetem munkatársai kifejezetten olyan élelmiszereket kerestek, amelyek „drogként” hatnak a szervezetre. Kimutatták, hogy a pizza a világ egyik legveszélyesebb étele, főleg a sajtos feltét miatt. „A zsírfogyasztás mindenkinél az egészségtelen táplálkozás mérőszáma, akár szenved az illető ételfüggőségtől, akár nem” – magyarázta az összefoglaló tanulmány egyik szerzője. A kazein az emésztés során bomlik le, hogy nagy mennyiségű ópiát, azaz kazomorfin keletkezzen belőle. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a sajt olyan erős hatással bír, hogy a tejtermékek heroinjának is lehetne nevezni. Több kutatás is bizonyítja, hogy a kazomorfinok ópioid receptorokhoz kötődnek, amivel befolyásolják a fájdalom, a jutalmazás és a függőség érzését az agyban.
„A kazomorfin valójában a dopamin receptorra fejti ki hatását” – tette hozzá Cameron Wells dietetikus.
Kazein a tejben is található, ám egy egységnyi sajt előállításához tíz egységnyi tejre van szükség, így koncentrálódik benne az anyag. Az Illinois-i Egyetem kutatói kiszámolták, hogy a tehéntej fehérjéjének akár négyötöde is kazein lehet.
Kapcsolódó cikkeink
Kié a bizalom? – így változik a hazai influencerpiac
A magyar internetezők kétharmada rendszeresen fogyaszt influencertartalmakat, de egyre tudatosabban…
Tovább olvasom >Magas fehérjetartalom, alacsony hasznosulás – új kutatás a fehérjeszeletekről
Az elmúlt években világszerte nőtt a kereslet a funkcionális élelmiszerek…
Tovább olvasom >Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >További cikkeink
Minden idők egyik legkiválóbb süteményét gondolja újra a 2025-ös Magyarország Tortája
A Dobostorta megalkotásának 140. évfordulója adta a Magyarország Tortája verseny…
Tovább olvasom >Megérkezett Magyarország Cukormentes Tortájának első gyermekzsűri különdíjasa
Új fejezet nyílt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes…
Tovább olvasom >Nyitott portákkal várják a fogyasztókat a kistermelő
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >