A sajt a tejtermékek heroinja?
A sajt éppúgy függőséget okozhat, mint a kábítószer, mégpedig a kazein miatt – írja a mipszi.hu egy Michigani Egyetem kutatásáról. Szakértők szerint a tejtermékek egy részében megtalálható kazein aktiválja az agy ópiátokra érzékeny receptorait, amelyek a fájdalommal, a jutalmazással és a függőséggel állnak összefüggésben.
A Michigani Egyetem munkatársai kifejezetten olyan élelmiszereket kerestek, amelyek „drogként” hatnak a szervezetre. Kimutatták, hogy a pizza a világ egyik legveszélyesebb étele, főleg a sajtos feltét miatt. „A zsírfogyasztás mindenkinél az egészségtelen táplálkozás mérőszáma, akár szenved az illető ételfüggőségtől, akár nem” – magyarázta az összefoglaló tanulmány egyik szerzője. A kazein az emésztés során bomlik le, hogy nagy mennyiségű ópiát, azaz kazomorfin keletkezzen belőle. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a sajt olyan erős hatással bír, hogy a tejtermékek heroinjának is lehetne nevezni. Több kutatás is bizonyítja, hogy a kazomorfinok ópioid receptorokhoz kötődnek, amivel befolyásolják a fájdalom, a jutalmazás és a függőség érzését az agyban.
„A kazomorfin valójában a dopamin receptorra fejti ki hatását” – tette hozzá Cameron Wells dietetikus.
Kazein a tejben is található, ám egy egységnyi sajt előállításához tíz egységnyi tejre van szükség, így koncentrálódik benne az anyag. Az Illinois-i Egyetem kutatói kiszámolták, hogy a tehéntej fehérjéjének akár négyötöde is kazein lehet.
Kapcsolódó cikkeink
Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein
A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >