A sajt a tejtermékek heroinja?
A sajt éppúgy függőséget okozhat, mint a kábítószer, mégpedig a kazein miatt – írja a mipszi.hu egy Michigani Egyetem kutatásáról. Szakértők szerint a tejtermékek egy részében megtalálható kazein aktiválja az agy ópiátokra érzékeny receptorait, amelyek a fájdalommal, a jutalmazással és a függőséggel állnak összefüggésben.
A Michigani Egyetem munkatársai kifejezetten olyan élelmiszereket kerestek, amelyek „drogként” hatnak a szervezetre. Kimutatták, hogy a pizza a világ egyik legveszélyesebb étele, főleg a sajtos feltét miatt. „A zsírfogyasztás mindenkinél az egészségtelen táplálkozás mérőszáma, akár szenved az illető ételfüggőségtől, akár nem” – magyarázta az összefoglaló tanulmány egyik szerzője. A kazein az emésztés során bomlik le, hogy nagy mennyiségű ópiát, azaz kazomorfin keletkezzen belőle. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a sajt olyan erős hatással bír, hogy a tejtermékek heroinjának is lehetne nevezni. Több kutatás is bizonyítja, hogy a kazomorfinok ópioid receptorokhoz kötődnek, amivel befolyásolják a fájdalom, a jutalmazás és a függőség érzését az agyban.
„A kazomorfin valójában a dopamin receptorra fejti ki hatását” – tette hozzá Cameron Wells dietetikus.
Kazein a tejben is található, ám egy egységnyi sajt előállításához tíz egységnyi tejre van szükség, így koncentrálódik benne az anyag. Az Illinois-i Egyetem kutatói kiszámolták, hogy a tehéntej fehérjéjének akár négyötöde is kazein lehet.
Kapcsolódó cikkeink
K&H: sokan még mindig nem néznek körül a kötelezőknél
Bár a középkorú autósok többsége nyitott a legjobb ajánlatok felkutatására,…
Tovább olvasom >Új vásárlói trendek: influenszerekre és a közösségi médiára támaszkodunk
Nemcsak a közösségi platformoknak jut minden eddiginél nagyobb szerep a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az egészséges étkezés egyháza – A nap videója
Vagy a mennybe jutsz, vagy a pokolba! És egy kis…
Tovább olvasom >