A ROSSMANN a körforgásos gazdaságot támogatja és a megelőzésben hisz

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 09. 17. 10:05

A jövőben a ROSSMANN új „Mikroműanyag NÉLKÜL” termékjelölése azokon a ROSSMANN kozmetikai márkákon lesz olvasható, amelynek készítményei nem tartalmaznak mikroműanyagokat. A jelölés a vásárló pontosabb tájékoztatását szolgálja.

Akik a környezetvédelem érdekében mikroműanyagot nem tartalmazó kozmetikai termékeket szeretnének használni, a jelölésről gyorsan és könnyedén felismerhetik azokat a ROSSMANN-márkájú bőrradírokat, samponokat és tusfürdőket, amelyek mikroműanyagok felhasználása nélkül készülnek.

mikroműanyag NÉLKÜL

A ROSSMANN nemcsak a szilárd mikroműanyagból álló radírozó részecskék használatát kerüli. A „Mikroműanyag NÉLKÜL”-jelöléssel ellátott kozmetikai termékeinél a vállalat ezt követően nem használ semmilyen szilárd mikroműanyagot, sem folyékony szintetikus polimert. A jelölés kizárólag a tartalomra vonatkozik, a termék csomagolására vagy a hordozóanyagokra – pl. törlőkendőkre – nem.

A ROSSMANN a körforgásos gazdaságot támogatja és a megelőzésben hisz

A fenntarthatóság fontos szerepet játszik a ROSSMANN-nál. Mint a környezet védelme iránt elkötelezett vállalat, 2013 óta a ROSSMANN kerüli a szilárd mikroműanyag részecskék saját kozmetikai márkáiban történő használatát. Például a bőrradírozó termékekben csak természetes eredetű hámlasztó részecskék használhatók – mint például a lávakő, a tengeri só, a sárgabarackmag vagy a kovasav. Ezenkívül a vállalat jelenleg, ahol lehetséges kerüli, más szilárd és ún. folyékony mikroműanyagok használatát.
Tudományos tanácsadó cégekkel és a beszállítókkal szoros együttműködésben a ROSSMANN minden kozmetikai terméket megvizsgál, hogy meghatározza, hogy saját definíciója szerint tartalmaz-e mikroműanyagot. Amennyiben igen, az esetben megvizsgálja, hogy helyettesíthető-e a megfelelő nyersanyagokkal.

Rövidesen közel 500 ISANA termék fogja megkapni a ROSSMANN „Mikroműanyag NÉLKÜL” termékmegjelölést. A Babydream elnevezésű ROSSMANN márka esetében 31 ilyen termék lesz.

A tanúsítvánnyal rendelkező, természetes kozmetikumok alapvetően mentesek a mikroműanyagoktól. A ROSSMANN Alterra márkanevű termékei között számos Nature-tanúsítvánnyal rendelkező, ezáltal mikroműanyag-mentes termék található. (x)

Mi a mikroműanyag?

Mikroműanyag alatt az 5 mm-nél nem nagyobb, szilárd műanyag részecskéket értjük, ide tartoznak a szemmel nem látható, 5–110 nanométeres műanyag darabok is. A mikroműanyagok természetbe kerülve nem bomlanak le, azokat a mikroorganizmusok nem képesek megemészteni, így azok az élővilág számára nem hasznosulnak tápanyagként.

Ezeknek az anyagoknak számos funkciója van a legkülönbözőbb kozmetikai készítményekben:

Krémekben ezek a polimerek rugalmas érzést biztosítanak, és elősegítik a hidratáló hatást.

A golyós dezodorokban az ilyen részecskék segítik a dezodoráló hatóanyagok egyenletes eloszlását a hónalj bőrfelületén, mindez pozitívan hat az érzékszerveinkre.

A fedő hatású kozmetikumok legfinomabb szilárd részecskéiként gondoskodnak arról, hogy a kozmetikum szépen, könnyen és egyenletesen elosztható legyen.

Viaszos formában hozzájárulnak a viszkozitáshoz és az emulzió stabilitásához.

A samponokban oldott formában védőréteget képeznek a hajszálakon, kisimítják azokat, és így hajmosás után megkönnyítik a kifésülést.

Fényvédő szerekben, a félszilárd és folyékony szintetikus polimerek hozzájárulnak a vízállósághoz és az UV-védelemhez. Ezenkívül biztosítják, hogy a fényvédő a bőrrel érintkezve megfelelően beszívódjon, anélkül, hogy látható fehér filmréteget keletkezne. //

 

Kapcsolódó cikkeink