A román statisztikai hivatal szerint nőtt a hústermékek ára, a termelők szerint csökkent
Nincs egyetértés a kutatók és a gyártók között. Romániában 2022 első félévében 16 százalékkal több felvágott fogyott, mint a tavalyi év azonos időszakában, legalábbis az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint – írja a Maszol. A termelők szerint a második negyedévben 6,2 százalékkal kevesebb felvágott fogyott, mint egy évvel korábban. – írja a a Maszol.ro
„Az egyesület tagjaival folytatott beszélgetésekből kitűnik, hogy nem látható a fogyasztás növekedése. Az emberek nagyon figyelnek az árakra, a fogyasztás csökken”
– nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Dana Tănase, a Román Hús Egyesület ügyvezető igazgatója.
Az ágazati érdekvédelmi szervezet álláspontja valószínűleg mérvadóbb a statisztikai adatoknál, mivel tagjai között ott vannak a meghatározó piaci szereplő: Cristim, Caroli, Aldis, Agil, Elit, Ifantis, Banat Bun, Meda, Unicarm stb.
„A boltokban a fogyasztás csökkenését tapasztaljuk, csodáljuk, hogyan boldogulnak szerencsétlen emberek a jelenlegi helyzetben. Jobban odafigyelnek, hogy mit vásárolnak, csökkent a napi vásárlói kosár értéke. A boltok forgalma változatlan, azonban a kosár átlagértéke kisebb”
– nyilatkozta Vasile Lucuț, a legnagyobb román kézben levő kiskereskedelmi hálózat, az Unicarm tulajdonosa.
A Román Hús Egyesület adatai szerint 2022 első negyedévében az egy főre eső felvágott fogyasztás 4,67 kg volt, 4 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában. A második negyedévben a fogyasztás 6,2 százalékkal, 4,38 kg-ra csökkent. A szakmai szervezet becslései szerint a harmadik negyedévben is csökkenő tendencia érvényesült a felvágottak fogyasztása terén.
– tudjuk meg a Maszol.ro portálról.
Kapcsolódó cikkeink
Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Tizenöt hentes mester vehette át a mesterlevelét
Hentesmestereket avatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a képzést és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >