A román statisztikai hivatal szerint nőtt a hústermékek ára, a termelők szerint csökkent

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 18. 09:52

Nincs egyetértés a kutatók és a gyártók között. Romániában 2022 első félévében 16 százalékkal több felvágott fogyott, mint a tavalyi év azonos időszakában, legalábbis az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint – írja a Maszol. A termelők szerint a második negyedévben 6,2 százalékkal kevesebb felvágott fogyott, mint egy évvel korábban. –  írja a a Maszol.ro 

Kevesebb hús fogy Romániában

„Az egyesület tagjaival folytatott beszélgetésekből kitűnik, hogy nem látható a fogyasztás növekedése. Az emberek nagyon figyelnek az árakra, a fogyasztás csökken”

– nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Dana Tănase, a Román Hús Egyesület ügyvezető igazgatója.

Az ágazati érdekvédelmi szervezet álláspontja valószínűleg mérvadóbb a statisztikai adatoknál, mivel tagjai között ott vannak a meghatározó piaci szereplő: Cristim, Caroli, Aldis, Agil, Elit, Ifantis, Banat Bun, Meda, Unicarm stb.

„A boltokban a fogyasztás csökkenését tapasztaljuk, csodáljuk, hogyan boldogulnak szerencsétlen emberek a jelenlegi helyzetben. Jobban odafigyelnek, hogy mit vásárolnak, csökkent a napi vásárlói kosár értéke. A boltok forgalma változatlan, azonban a kosár átlagértéke kisebb”

– nyilatkozta Vasile Lucuț, a legnagyobb román kézben levő kiskereskedelmi hálózat, az Unicarm tulajdonosa.

A Román Hús Egyesület adatai szerint 2022 első negyedévében az egy főre eső felvágott fogyasztás 4,67 kg volt, 4 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában. A második negyedévben a fogyasztás 6,2 százalékkal, 4,38 kg-ra csökkent. A szakmai szervezet becslései szerint a harmadik negyedévben is csökkenő tendencia érvényesült a felvágottak fogyasztása terén.

– tudjuk meg a Maszol.ro portálról. 

 

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink