A robosztus ipari növekedés húzza a gazdaságot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 14. 16:38

Az ipari termelés erőteljes növekedést produkált 2010. első 11 hónapjában – jelenti a KSH. Ezzel a GDP is erőteljesen emelkedhetett 2010 utolsó negyedében – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

Az ipari termelés 15 százalékos emelkedésen ment keresztül az előző év azonos időszakához képest a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján.  2010 első 11 hónapjában 11 százalékkal volt magasabb az ipari termelés, mint egy évvel korábban.

Az ipari termelés növekedésén látszik a nettó export húzóereje. Az előző év első 10 hónapjában 16, novemberben 21 százalékkal emelkedett az ipari export.

Suppan Gergely , a TakarékBank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak kiemelte, hogy a feldolgozóiparban rendkívüli mértékben, 35 százalékkal emelkedett novemberben az összes új megrendelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. „Ez hihetetlenül nagy ugrás” – mondta az elemző. A Hankook rácalmási üzemében megkezdődött a gyártás novemberben, mely hozzájárult ehhez.

„A német autógyárak termelése nem állt le a két ünnep között, így még erősebb lehet az ipari termelés emelkedése” – magyarázta az elemző. A fogyasztás is emelkedésnek indult. Ezen tényezők hatására 3 százalékos GDP növekedés is elképzelhető 2010 utolsó negyedévében év/év alapon a közgazdász szerint. A tisztítatlan adatok meg is haladhatják ezt a szintet, mert több munkanap volt a karácsonyi időszakban – mondta Suppan Gergely – írja a  Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink