A ricotta útja
A krémes, talán leginkább a túróhoz hasonlító olasz ricotta sajt ma már nem csak a lasagna alkotórészeként népszerű a vendéglátásban, de világszerte sok egyéb fogáshoz is felhasználják. A tehéntejből, vagy juhtejből készült sajtféleség feltűnhet az étlap valamennyi részén az előételektől a desszertekig, gyümölcsös fogásokig.
A ricotta szó jelentése nem mellékesen „kétszer főzöttet” jelent, ami arra is utal, hogy a folyadék eltávolítása után már nem is érlelik tovább a sajtot, ezért kelt ennyire krémes, és friss benyomást a fogyasztókban. A ricotta technikailag nem is sajt, inkább túrónak számít, de a felhasználását tekintve mégis a sajtok családjához áll közelebb. A ricotta előnyei közé sorolják, hogy bővelkedik vízben oldódó vitaminokban, proteinben és ásványi anyagokban, így fogyasztása nem csak kellemes élmény, de még egészséges is. A ricotta íze és állaga Olaszországban területenként változik, így a felhasználási módjuk is igen sokféle lehet.
Egyes szakácsok a risottoban érzik nélkülözhetetlennek, mert zamata és állaga kiválóan társítható e fogáshoz. Van olyan szálloda, ahol a koktélok mellé kínálnak jellegzetes ízű ricottás falatkákat. Itt a sajtra csak néhány csöpp olívaolajat spriccelnek, sózzák, borsozzák, és rozmaringos kenyéren szervírozzák. Rendkívül sikeresek üdvözlőfalatként, illetve azokban felszolgálva. Szintén népszerűek a ricottával töltött húsgombócok, és ricottás pizzák, tengeri fogások és palacsinták is.
Persze az elegánsabb szállodák és éttermek konyhái egyenesen Olaszországból szerzik be aricottát, közvetlenül a kézműves eljárással készítő termelőktől. Ezek a sajtok nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, sem felesleges folyadékot, így nagyon könnyű velük dolgozni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >Visit Hungary: Nyíregyházára és Varsányba látogatott az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije
Nyíregyháza és Varsány képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe, azaz…
Tovább olvasom >Kötöttfogású késbajnok – A nap videója
Egy „modern” thaiföldi gasztrosport bajnoka: mi lenne, ha a…
Tovább olvasom >